Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Φωτεινή Δάρρα: «Η μαμά & τα αδέλφια μου με πήγαν στη Λιβύη για να με γνωρίσει ο μπαμπάς - ζούσαμε σε γκέτο» (βίντεο)

«Μπαμπά σου συστήνω την αδερφή μου»

Καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δυνατά» με τον Κωστή Μαραβέγια ήταν την Παρασκευή (14/01) η Φωτεινή Δάρρα, που μίλησε μεταξύ άλλων για τον πατέρα της, τα τραγούδια που της αρέσει να τραγουδά και την σχέση της με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Όπως ανέφερε ήταν μόλις 40 ημερών όταν ταξίδεψε με τη μητέρα της και τα αδέρφια της από τη Ζάκυνθο στη Λιβύη για να τη γνωρίσει ο πατέρας της που εργαζόταν εκεί.

«Δεν πρόλαβε να έρθει ο μπαμπάς μου στην Ελλάδα επειδή ήρθα πρόωρα. Με πήγε η μαμά και τα αδέρφια μου για να με δει, να με γνωρίσει ο μπαμπάς μου.

Η αδερφή μου, η οποία με περνάει 14 χρόνια – συγνώμη Μαρίνα – είχε πει τότε τη μυθική φράση όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο “Μπαμπά, σου συστήνω την αδερφή μου”».

«Γεννήθηκα στη Ζάκυνθο πήγαμε στη Λιβύη αμέσως για να με γνωρίσει ο μπαμπάς μου. Εκεί ο πατέρας μου δούλευε ως εργοδηγός, σε μια εταιρεία ιταλική, ζούσαμε σε ένα γκέτο, στο εσωτερικό κάποιων σπιτιών που ήταν κλειστό γύρω γύρω και άκουγα αυτό το μυστηριώδες με τις φωνές του μουεζίνη και διαμόρφωσαν μία κουλτούρα μου και έναν μουσικό ανοιχτό ορίζοντα, παρόλο που δεν τραγουδάω ανατολίτικα τραγούδια» είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Δεν είναι κτήμα μου αλλά είναι ένα κτήμα, στο οποίο έχω ζήσει μέσα».

Ακόμα είπε: «Ισχύει ότι μου αρέσουν τα τραγούδια με μελωδικότητα και αληθινό βαθύ στίχο, το μισό σε ένα τραγούδι είναι η μουσική και το άλλο 50% ο στίχος και τολμώ να πω ότι για εμάς τους Έλληνες ο στίχος μετράει παραπάνω και λόγω των ποιητών μας και λόγω της παράδοσης που έχουμε και λόγω της πολύ βαθιάς και έντονης σχέσης που ακόμη διατηρούμε παρόλη τη φθορά της με την ελληνική γλώσσα».

Τέλος για τον Μίκη Θεοδωράκη ανέφερε:

«Καταρχήν εγώ δεν το πίστευα όταν με κάλεσε στο σπίτι του, γιατί με ήξερε χρόνια. Εγώ τον ήξερα πάντα. Καλά νομίζω ότι ακόμη κι αν δεν τον ξέρεις, ρέει μέσα στις φλέβες σου ο Μίκης Θεοδωράκης όπως και ο Χατζηδάκης. Πήγα στο σπίτι του και αφού μου είπε πράγματα πολύ εκπληκτικά και ιδιαίτερα για τις προσωπικές του στιγμές, με ρώτησε τί θέλω να τραγουδήσω δικό του. Εγώ δεν τολμούσα τώρα να πω στον Μίκη θεοδωράκη.

Τί να του πω. Για να είμαι ειλικρινής βέβαια τα πιο ερωτικά του τραγούδια και τα πιο λυρικά του τραγούδια αισθανόμουν και αισθάνομαι ότι μου ταιριάζουν. Μου λέει σκέψου το και κλείσαμε ραντεβού για την Τετάρτη. Τότε του λέει η γυναίκα που τον φρόντιζε “Μα την Τετάρτη είναι 17 Νοέμβρη” για να της απαντήσει “τόσο το καλύτερο”.

Πήγα 17 Νοέμβρη, δεν ξέρω πώς έφτασα στην ώρα μου και αφού του αράδιασα ένα σωρό τίτλους, όχι βέβαια ένα ολόκληρο έργο του, μου είπε “Θα πεις δυο έργα μου, τον Επιβάτη και το Ραντάρ”, δύο δίσκοι άκρως πολιτικοί που έκανε το 1981. Είπα λοιπόν, τον Επιβάτη και το Ραντάρ».

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ