Γιάννης Λουκάκος: Μας φτιάχνει γλυκό για να κεράσουν οι εορτάζοντες τα Θεοφάνεια - Μωσαϊκό σοκολάτας με crème anglaise πικραμύγδαλο

Υπέροχη συνταγή... 

ΥΛΙΚΑ

Για το μωσαϊκό και το σερβίρισμα του πιάτου

  • 200 γρ. βούτυρο, μαλακό
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 40 γρ. κακάο
  • 125 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
  • 180 γρ. μπισκότο χοντροκομμένο
  • 40 γρ. φιστίκι peanuts
  • 40 γρ. φιστίκι Αιγίνης, χωρίς κέλυφος
  • 50 γρ. κεράσι γλασέ
  • crème anglaise

Για την crème anglaise

  • 250 γρ. γάλα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. κρόκους αυγών
  • 1 βανίλια φυσική, το κλωνάρι και τους σπόρους
  • 40 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΦΙΣΤΙΚΙ
  • ΒΑΝΙΛΙΑ ΦΥΣΙΚΗ
  • ΛΙΚΕΡ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μωσαϊκό και το σερβίρισμα του πιάτου

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το κακάο. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αποσύρουμε τον κάδο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. 

Απλώνουμε το μείγμα σε μια μεμβράνη και το τυλίγουμε σφιχτά, δημιουργώντας ένα σφιχτό ρολό. Δένουμε τις άκρες από το ρολό σφιχτά και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, μέχρι να σφίξει το μείγμα.

Κόβουμε σε φέτες το μωσαϊκό και σερβίρουμε με την crème anglaise .

Για την crème anglaise

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα, την κρέμα, τη μισή ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτάσει το μείγμα στο σημείο βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε το σκεύος και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.

Στο μεταξύ, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Με προσοχή ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας μέσα στο μείγμα του αυγού, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, για να αποφύγουμε το ψήσιμο του αυγού.

Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς με κουτάλι, μέχρι το μείγμα να πήξει και να φτάσει στους 75-80 C.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε από σινουά και προσθέτουμε το λικέρ πικραμύγδαλο.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ