Στέλιος Παρλιάρος: Κορμός γεμισμένος με σου και σοκολάτα - το επίσημο χριστουγεννιάτικο γλυκό των Γάλλων

Το υιοθετούμε ευχαρίστως και εμείς!

ΥΛΙΚΑ

Σου

125 γρ. γάλα
125 γρ. νερό
110 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 κ.γ. αλάτι (5 γρ.)
1 κ.σ. ζάχαρη (10 γρ.)
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. αυγά (τα ζυγίζουμε – περίπου 4-5 αυγά)

Κρέμα λεμονιού

400 γρ. γάλα
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80 γρ. ζάχαρη
1 τεμ. αυγό
3 τεμ. κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλάουρ
1 τεμ. λεμόνι το ξύσμα του

Κρέμα σοκολάτας

280 γρ. κουβερτούρα 50-55% κακάο
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Ευχαριστούμε τον Στέλιο Παρλιάρο & το Steliosparliaros.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Σου

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σ’ ένα σκεύος και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα, για να μην ξεραθεί, μέχρι να κρυώσει. Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη (αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς μίξερ ανακατεύοντας με μία κουτάλα). Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σακούλα κορνέ με στρογγυλό, ίσιο στόμιο.

Στη λαμαρίνα του φούρνου βάζουμε μία λαδόκολλα και σχηματίζουμε επάνω με το κορνέ μικρά στρογγυλά σου. Εάν δεν διαθέτουμε κορνέ χρησιμοποιούμε δύο κουταλάκια του γλυκού. Με το ένα παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε στη λαδόκολλα έτσι ώστε να σχηματίσουμε μπαλάκι διαμέτρου 2-2,5 εκ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30-40 λεπτά έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος και είναι προτιμότερο να ψήσουμε σε συμβατικό φούρνο όχι σε αέρα γιατί ο αέρας τα παραμορφώνει. Βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικές ώρες και να στεγνώσουν.

Κρέμα λεμονιού

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού και τοποθετούμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους). Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε ξανά μέσα στο υπόλοιπο γάλα.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε να χλιαρύνει και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες. Όταν η κρέμα κρυώσει, θα γίνει σκληρή και θα αποκτήσει υφή ζελέ. Γι’ αυτό τη μαλακώνουμε χτυπώντας τη μ’ ένα σύρμα ή στο μίξερ. Την αδειάζουμε σε μια σακούλα κορνέ, τρυπάμε με το κορνέ τα σου στο κάτω μέρος και τα γεμίζουμε.

Κρέμα σοκολάτας

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει, τη ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα, αφήνουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία της και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά.

Συναρμολόγηση

Σε μία φόρμα για κορμό ή σε μια μεγαλούτσικη μακρόστενη φόρμα του κέικ βάζουμε λίγη από την κρέμα σοκολάτας. Από πάνω βάζουμε μια σειρά από σου (γεμισμένα με την κρέμα λεμονιού), καλύπτουμε με κρέμα σοκολάτας, βάζουμε άλλη μία στρώση σου και τελειώνουμε με κρέμα σοκολάτας.

Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο να παγώσει πολύ καλά (περίπου 8 ώρες) και ξεφορμάρουμε βυθίζοντας πρώτα τη φόρμα σε ζεστό νερό, ώστε να γλιστρήσει εύκολα το γλυκό όταν το αναποδογυρίσουμε στην πιατέλα. Γαρνίρουμε με τα σου που έχουν περισσέψει.

Who is who

Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ». Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».

Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».

Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.

Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’. Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Από τον Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ