Ντίνα Νικολάου: Κέικ Αλμυρό με μπέικον και ξερά δαμάσκηνα - είναι τέλειο για όλες τις ώρες της ημέρας

Για το πρωινό, για το brunch ή σαν σνακ για το γραφείο ή το σχολείο των παιδιών. Αν σας αρέσουν οι «κόντρες» στις γεύσεις μεταξύ αλμυρού και γλυκού μπορείτε να βάλετε 2 διαφορετικά είδη αποξηραμένων φρούτων, π.χ. δαμάσκηνα και βερίκοκα

Υλικά

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου + λίγο επιπλέον για τη φόρμα και τα δαμάσκηνα

3 αυγά

10 γρ. μπέικιν πάουντερ (½ φακελάκι)

125 ml γάλα

100 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο + λίγο επιπλέον για το φόρμα

80 γρ. δαμάσκηνα ξερά, ψιλοκομμένα

100 γρ. καπνιστό μπέικον, κομμένο σε κύβους

100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή, καλής ποιότητας

Φύλλα από 3-4 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη

Φύλλα από 3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 185°C με αέρα

Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και πασπαλίζω με λίγο αλεύρι

Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία και ρίχνω το καπνιστό μπέικον

Σοτάρω ανακινώντας τακτικά μέχρι να ροδίσουν οι κύβοι

Τους αδειάζω σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι, το σοταρισμένο μπέικον και τα δαμάσκηνα και ανακατεύω

Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάω τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, τη μουστάρδα, το μπέικιν πάουντερ, το θυμάρι, τη ρίγανη και το γάλα

Αδειάζω το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύω καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα

Προσθέτω την γραβιέρα και μόλις σκορπίσει στο μείγμα, το αδειάζω στην φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει

Δοκιμάζω, βυθίζοντας μαλακά ένα μαχαίρι, και αν δω ότι έχει ψηθεί, αποσύρω από το φούρνο

Το αφήνω να κρυώσει, κόβω σε φέτες και σερβίρω

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ