Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Σείστηκε το κατάμεστο Ηρώδειο: Βασίλης Σκουλάς, Μαρία Τζομπανάκη, Μίλτος Πασχαλίδης και Βρακοφόροι σε μια μοναδική συνύπαρξη (φώτο)

Μια λαμπρή Κρητική βραδιά 

Γέμισε από τα χρώματα και τους ήχους της Κρητικής μουσικής το κατάμεστο Ηρώδειο στη μοναδική βραδιά που πραγματοποιήθηκε με τον Βασίλη Σκουλά, την Μαρία Τζομπανάκη και τον Μίλτο Πασχαλίδη. Οι τρεις ερμηνευτές ξεσήκωσαν το κοινό παρουσιάζοντας ένα πανόραμα του κρητικού τραγουδιού από το Βυζαντινό ψαλμό στο Κρητικό Ριζίτικο τραγούδι  ως το βυζαντινότροπο μοιρολόι «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες» του Κρητικού Μίκη Θεοδωρακη από τον «Επιτάφιο». 

Η είσοδος του Βασίλη Σκουλά στο Ηρώδειο εν μέσω των Βρακοφόρων

Ο Βασίλης Σκουλάς με τη λύρα του που πάλλονταν στον κρητικό ρυθμό, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο κοινό, που χειροκροτούσε πολύ θερμά σε κάθε του τραγούδι. Δίπλα του εντυπωσιακή μέσα στο αέρινο φόρεμα της η Κρητικιά αρχόντισσα, όπως την αποκάλεσε, Μαρία Τζομπανάκη που στάθηκε στη σκηνή του Ηρωδείου και τραγούδησε με λυρισμό και βαθιά εκφραστικότητα το «Αχί», τον «Καημό» και το θρηνητικό «Βασίλεψες αστέρι μου». Ξεκίνησε κατανυκτικά με δέηση στην Παναγία, με το προσευχητάρι «Άσπιλε αμόλυντε», καθόλου τυχαία μια και η προσευχή περικλείει το βυζαντινό μέλος, ενώ προηγείται για τους Κρητικούς πριν από κάθε μάχη. 

Ο Βασίλης Σκουλάς στη σκηνή του Ηρωδείου

Βασίλης Σκουλάς & Μαρία Τζομπανάκη, μαζί στο Ηρώδειο

Το Ηρώδειο σείστηκε συθέμελα όταν στην πίσω πλευρά της σκηνής εμφανίσθηκε ο ιστορικός Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, που χτυπούσε τα μαύρα στιβάνια σε λεβέντικους πολεμικούς χορούς, από τον αρχέγονο Πυρρίχιο, ως τον Βουβό Ανωγειανό Πηδηχτό. Οι λυγερόκορμες κοπέλες του Ομίλου έφεραν το δικό τους χρώμα, τον νησιώτικο κυματιστό παλμό, ενώ πολλοί από τους θεατές λικνίζονταν στις θέσεις τους. 

Μαρία Τζομπανάκη, Βασίλης Σκουλάς, πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου

Το πρόγραμμα της μοναδικής αυτής παράστασης που μας ταξίδεψε από τους ατσάλινους ρυθμούς ως τα βυζαντινά μοιρολόγια και τα κρητικά ριζίτικα ως τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, μια αληθινή «Μουσική διαδρομή σε βυζαντινά ίχνη», σχεδίασε η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία μας οδήγησε στα βάθη της ιστορικής και μουσικής μας μνήμης. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Νικόλαο Παππά

Με τη δωρική του φωνή ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγούδησε μοναδικά τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη μας είπε ότι «Σε τούτα εδώ τα Μάρμαρα Κακιά σκουριά δεν πιάνει», ότι «Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία» σε ποίηση Κάλβου, κάνοντας αναφορά στον Ίκαρο που προτίμησε να πετάξει ψηλά ελεύθερος.

Ο υποστηρικτής της εκδήλωσης Γιώργος Φουφόπουλος από την Επιθεώρηση Φουφόπουλος, Εθνική Ασφαλιστική,με την Ελισάβετ Παπαγεωργίου

Η Μαρία Τζομπανάκη τραγούδησε τη «Μαργαρίτα Μαγιοπούλου», σε μια συναυλία που έδειξε μοναδικά στο κοινό πως συνδέεται το τραγούδι του Μίκη με τον ψαλμό «Η Ιερότητα της Παρθενίας σου», πως πατάνε στο ίδιο μοτίβο ο χριστιανικός ψαλμός «Άξιον Εστί» με το «Κράτησα την Ζωή μου» του μεγάλου συνθέτη από την Κρήτη. 

Ο Γιώργος Φουφόπουλος από την Επιθεώρηση Φουφόπουλος, Εθνική Ασφαλιστική, με τη σύζυγο του Δήμητρα Δρακούλη

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Γιώργος Αποστολάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ALPHA Μανώλης Δραϊνάκης, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο παραγωγός Γιάννης Καραγιάννης, η Ελισάβετ Παπαγεωργίου

Ο Βασίλης Σκουλάς λίγο πριν το τέλος τραγούδησε το «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου» και το κοινό υποκλίθηκε στο μεγαλείο της μουσικής και της ερμηνείας του. Τραγουδώντας την κρητική λεβεντιά, τη ζωή, τον έρωτα, αλλά και τον ανδρειωμένο θάνατο, οι τρεις ερμηνευτές ξεσήκωσαν το κοινό, που κρατούσε το ρυθμό και τραγουδούσε μαζί τους. 

Στα παρασκήνια: Το ιστορικό μέλος και νυν πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Γιάννης Πετράκης, η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, η Μαρία Τζομπανάκη, ο σύζυγος της Γιάννης Βάλβης που ήρθε από τη Νέα Υόρκη ειδικά για την παράσταση, η Ελισάβετ Παπαγεωργίου και ένα μέλος του Ομίλου Βρακοφόρων

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παπαπληγικών Κωνσταντίνος Κωνσταντής με τους ερμηνευτές της βραδιάς στο τέλος της εκδήλωσης, επί σκηνής του Ηρωδείου

Ο Μίλτος Πασχαλίδης ξεσηκώνει το κοινό του κατάμεστου Ηρωδείου

Τη συναυλία παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, τον οποίο ευχαρίστησε θερμότατα για την υποστήριξη του στη βραδιά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών κ. Κωσταντίνος Κωνσταντής, όπως επίσης ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες και την παραγωγό της συναυλίας Ελισάβετ Παπαγεωργίου. 

Λεβέντικοι κρητικοί χοροί από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης που έκανε το Ηρώδειο να σειστεί

Το κατάμεστο Ηρώδειο τη μαγική βραδιά

Τη βραδιά παρακολούθησαν ακόμα ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Γιάννης Ραχωβίτσας, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του Alpha Μανώλης Δραϊνάκης, ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής Χριστόφορος Σαρδελής, ο επικεφαλής της Επιθεώρησης Γιώργος Φουφόπουλος, Εθνική Ασφαλιστική, με τη σύζυγό του Δήμητρα Δρακούλη, καθώς και οι ηθοποιοί Ορφέας Αυγουστίδης, Δημήτρης Λάλος, Μιχάλης Αεράκης, Νίκος Βερλέκης, Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, κ.ά. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ