Αχ Άκη Πετρετζίκη με τις συνταγάρες σου - Τάρτα μπακλαβά, σκέτος πειρασμός

Μπορούμε αντί για φιστίκια Αιγίνης και φουντούκια, να χρησιμοποιήσουμε καρύδια.

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 110 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • 2 κρόκους, από μέτρια αβγά

Για το σιρόπι

  • 100 γρ. νερό
  • 120 γρ. μέλι
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. φουντούκια
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη

Για την επικάλυψη

  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 110 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αβγά, μέτρια
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 120 γρ. αλεύρι αμυγδάλου

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο, μέχρι να διαλυθεί εντελώς. 
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη και σφιχτή ζύμη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη σε κύκλο διαμέτρου 22 εκ. με έναν πλάστη. 
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά της.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα την επιφάνεια της ζύμης και τοποθετούμε ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος πάνω στη λαδόκολλα. 
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. 
  • Aαφαιρούμε το ειδικό βάρος και ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 10 λεπτά. 
  • Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, και μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. 
  • Σιγοβράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση το νερό και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. 

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης, τα φουντούκια, και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη άχνη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 
  • Αδειάζουμε το σιρόπι στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα παχύρρευστο μείγμα σαν πάστα. 
  • Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη τάρτας.

Για την επικάλυψη

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα τη ζάχαρη με το βούτυρο για 2 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο προτού ρίξουμε το επόμενο. 
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλεύρι αμυγδάλου. 
  • Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα, αρκετά κολλώδες.
  • Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη γέμιση και απλώνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ώστε να καλυφθεί καλά η επιφάνεια της τάρτας.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει η τάρτα. 
  • Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και σερβίρουμε. 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ