Νέα Υόρκη: Τα 41 θέατρα του Broadway ανοίγουν ξανά μόνο για τους εμβολιασμένους

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού φαίνεται πως αυστηροποιεί τους κανόνες

Το Broadway επικαλούμενο τους διαρκείς κινδύνους της πανδημίας, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 ότι απαιτείται οι θεατές να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid – 19 και να φορούν μάσκες προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του.

Η νέα πολιτική παρακολούθησης παραστάσεων στο Broadway ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η πρώτη παράσταση έπειτα από 16 μήνες παύσης και σημειώνεται ότι επιτρέπει στα παιδιά που δεν έχουν την επιλογή του εμβολιασμού να παρακολουθήσουν παραστάσεις έχοντας κάνει Covid test.

Εξαίρεση αποτελούν Metropolitan Opera και Carnegie Hall, καθώς φαίνεται ότι προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, αφού πέραν της εμβολιαστικής απαίτησης, απαγορεύουν στα παιδιά κάτω των 12 ετών, που δεν έχουν ακόμα δικαίωμα εμβολιασμού να παρευρεθούν στους χώρους τους.

Αφορμή για την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού των επισκεπτών των πλέον γνωστότερων χώρων τέχνης στη Νέα Υόρκη αποτέλεσε η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, οδηγώντας τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να συστήσουν στους εμβολιασμένους Αμερικανούς να συνεχίσουν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ενώ αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις, τοπικές κυβερνήσεις αλλά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισαν πρόσφατα να απαιτήσουν από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν, διαφορετικά οφείλουν να υποβάλλονται σε συχνούς ελέγχους.

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για το Broadway, το οποίο προσπαθεί να ανακάμψει μετά το μεγαλύτερο κλείσιμο στην ιστορία του. Επειδή ο τουρισμός, ο οποίος παραδοσιακά αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του κοινού του Broadway, παραμένει μειωμένος, ήταν ήδη ασαφές εάν θα υπήρχε επαρκής ζήτηση για την υποστήριξη των 45 παραστάσεων που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν.

«Είπαμε από την πρώτη ημέρα ότι θέλουμε τα καστ, τα συνεργεία μας και το κοινό μας να είναι ασφαλή και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα προληπτικό μέτρο για να το εξασφαλίσουμε», δήλωσε η Charlotte St. Martin, πρόεδρος της Broadway League. «Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ανοίξουμε με ασφάλεια και να προστατεύσουμε τους πάντες» πρόσθεσε.

Οι κανόνες, που θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, ισχύουν και για τα 41 θέατρα του Broadway και απαιτούν από το κοινό να φορά μάσκες, εκτός εάν καταναλώνουν φαγητό ή ποτό σε καθορισμένους χώρους.

Η εντολή εμβολιασμού στο Broadway θα ισχύει όχι μόνο για το κοινό, αλλά και για τους ερμηνευτές, το συνεργείο που βρίσκεται στα παρασκήνια και το προσωπικό του θεάτρου. Θα υπάρχουν περιορισμένες εξαιρέσεις: «άτομα με ιατρική πάθηση ή θρησκευτική πεποίθηση που εμποδίζει τον εμβολιασμό», καθώς και παιδιά κάτω των 12 ετών, μπορούν να παρευρεθούν με απόδειξη πρόσφατου αρνητικού test κορωνοϊού.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που οι ιδιοκτήτες των θεάτρων και η Broadway League πήραν την απόφαση που είναι καλύτερη για την κοινότητα εν γένει», δήλωσε ο Brian Moreland, ο κύριος παραγωγός του "Thoughts of a Colored Man", ενός έργου που θα ξεκινήσει παραστάσεις από τον Οκτώβριο.

 Και συμπλήρωσε: «Δεσμευτήκαμε να κάνουμε αυτό που μας λέει η επιστήμη και αυτό κάνουμε».

Η απόφαση που έπρεπε να ληφθεί για τα μικρά παιδιά αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη για παιδιατρική χρήση. Παρόλο που το Broadway, το οποίο έχει πολλές παραγωγές που βασίζονται στην αγορά εισιτηρίων από οικογένειες με παιδιά, αποφάσισε να επιτρέψει σε άτομα κάτω των 12 ετών να παρακολουθήσουν εάν έχουν αρνητικό test, η Met Opera, η οποία προσελκύει λιγότερα μικρά παιδιά στις περισσότερες παραγωγές της, υιοθετεί μία πιο περιοριστική προσέγγιση.

«Τα παιδιά κάτω των 12 ετών, για τα οποία δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη Met ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού του κηδεμόνα τους», δηλώνει η εταιρεία στον ιστότοπό της.

«Προφανώς, είναι οδυνηρό και για εμένα προσωπικά και για την εταιρεία να μην έρχονται νέοι στο θέατρο», δήλωσε ο Peter Gelb, γενικός διευθυντής της Met, ο οποίος είπε ότι οι πολιτικές εμβολιασμού της εταιρείας έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν περίπου τους 3.000 υπαλλήλους της και για να κάνουν το κοινό να αισθάνεται άνετα όταν έρχεται στο χώρο και κάθεται σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον. Η Met απαιτεί επίσης από όλους τους καλλιτέχνες που επισκέπτονται τον χώρο αλλά και από τα μέλη της ορχήστρας και τη χορωδία τους, καθώς και το προσωπικό τους, να εμβολιαστούν.

Ενώ ο Gelb σημείωσε ότι ελπίζει πως τα παιδιά θα είναι επιλέξιμα για εμβόλια μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν η Met έχει δύο εορταστικές performances που απευθύνονται σε οικογένειες και παιδιά: τη "The Magic Flute" και τη "Cinderella".

Τόσο το Broadway όσο και η Met υποστηρίζουν ότι θα ανοίξουν με πλήρη χωρητικότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει το μέτρο του social distancing. Από την άλλη, η Met, σε αντίθεση με το Broadway, λέει ότι οι μάσκες θα είναι προαιρετικές. Τα θέατρα του Broadway έχουν χωρητικότητα από 600 έως 1.900 θέσεις, ενώ η Met μπορεί να φιλοξενήσει 3.800 άτομα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ