Αποκλειστικό - Η Αυτοκράτειρα Σίσσυ υποδέχεται στο Αχίλλειο την Μαρία Κάλλας - Το eirinika στην έκθεση με τα 8 κουστούμια από την Σκάλα του Μιλάνου (φωτό - βίντεο)

Η περίφημη La Scala πρόσφερε δωρεάν 8 αντί για 3 κοστούμια που αρχικά είχαν ζητηθεί από τον Ελληνικό σύλλογο Μαρία Κάλλας

Στο Αχίλλειον, το εμβληματικό θέρετρο - ανάκτορο της θλιμμένης πριγκίπισσας Σίσσυ, εκτίθενται για πρώτη φορά 8 φορέματα -κουστούμια της μεγαλύτερης σοπράνο όλων των εποχών, της Ελληνίδας ντίβας Μαρία Κάλλας απο την Κυριακή 11 Iουλίου.

Πρόκειται για τις θαυμάσιες τουαλέτες της σπουδαίας υψιφώνου που έβαλε τις όπερες ως πρωταγωνίστρια στην Σκάλα του Μιλάνου και μέσα από τις οποίες πλέχθηκε ο μεγάλος μύθος της στην δεκαετία 1950-1960 .

Η περίφημη La Scala πρόσφερε δωρεάν 8 αντί για 3 κοστούμια που αρχικά είχαν ζητηθεί από τον Ελληνικό σύλλογο Μαρία Κάλλας με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιείται η έκθεση στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των εορτασμών 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης και αποτίοντας φόρο τιμής σε διαχρονικούς μεγάλους Έλληνες.

Το eirinika λίγη ώρα πριν τα εγκαίνια είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση και να μιλήσει με τον διευθυντή του μουσείου Τάσο Διαβάτη. 

Η πρόεδρος και ψυχή του Συλλόγου, κυρία Λιάνα Σκουρλή, τόνισε: «είμαστε συγκινημένοι που επιτέλους πλησιάζουμε τον στόχο μας και το όραμα μας να εγκαινιαστεί σύντομα το μουσείο Μαρία Κάλλας στην Αθήνα με αφορμή τα 100 έτη από τη γέννηση της μεγάλης μας σοπράνο.

Δείτε επίσης: Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό βράβευσε 14 Έλληνες για την προσφορά τους - Λιάνα Σκουρλή- Σωτήρης Τσιόδρας - Νάνα Μούσχουρη - Στέφανος Τσιτσιπάς (φώτο)

Η έκθεση στο Αχίλλειο, αποτελεί τον προπομπό της τελικής έκβασης πολλών ετών προσπαθειών για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο μας και η μεγάλη Ελληνίδα να έχει το δικό της «σπίτι» στην οδό Μητροπόλεως στην καρδιά της Αθήνας.

Στο Αχίλλειον εκτίθενται οι θαυμάσιες τουαλέτες προσφορά απο την Σκάλα του Μιλάνου μαζί με αυθεντικές παρτιτούρες και προσωπικές σημειώσεις της Μαρίας ένα ακόμη μικρό - μεγάλο επίτευγμα για το οποίο, ιδιαίτερως ευχαριστώ το ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.»

Η Ειρήνη Νικολοπούλου συνεπαρμένη μας ξεναγεί στην έκθεση

Στην Scala di Milano, η Μαρία Κάλλας πρωταγωνίστησε στις σημαντικότερες και διασημότερες όπερες του κόσμου, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται : ‘La Vestale , La Traviata , La Sonnambula , Anna Bolena , Λαίδη Μάκβεθ στην όπερα Μάκβεθ του Τζουζέππε Βέρντι , Ελισάβετ του Βαλουά από τον Ντον Κάρλο του Βέρντι το 1954 , Φεντόρα Ρομάζοφ η  «Ιφιγένεια εν Ταύροις» και η όπερα «Μήδεια».

Πορτρέτο της Μαρίας Κάλλας που φιλοτεχνήθηκε από τον μεγάλο καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο

«Ο μύθος της Μαρίας Κάλλας έρχεται στην Κέρκυρα σε ένα χώρο που δεν την συνδέει κάποια καταγωγή αλλά όλη της η καριέρα, ο μύθος και το μήνυμα που έστειλε στον κόσμο για την μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την ιστορία και τον χαρακτήρα της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων», ανέφερε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.

«Στόχος της έκθεσης είναι να φωτίσει την προσωπικότητα της διεθνούς φήμης σοπράνο. Η Τέχνη της, το φως της και η καλλιτεχνική δημιουργικότητά της και το καλλιτεχνικό της βάρος και αποτύπωμα εμπνέου ακόμα τους καλλιτέχνες της όπερας και όχι μόνο», τόνισε η κ.Υδραίου.

Οταν στη ζωή της εισέβαλε ο Λουκίνο Βισκόντι, θα την οδηγούσε σε ένα πρωτοφανή θρίαμβο στην ιστορία του θεάτρου με τη βοήθεια ανερχόμενων αρχιμουσικών, προορισμένων για την κορυφή: Λέοναρντ Μπέρνστάιν, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Κάρλο Μαρία Τζουλίνι, Τζαναντρέα Γκαβατσένι ενώ κοντά της σε πολλές ερμηνείες της που άφησαν εποχή ήταν ο Tullio Serafin στη Μανόν της και ο Georges Prêtre στην περίφημη Τόσκα μεταξύ άλλων .

Ο Νικολά Μπενουά, διευθυντής της Scala εξείνη την εποχή, ενδυματολόγος και σκηνογράφος πρόσεχε ιδιαίτερα την πριμαντόνα, της έδειχνε πάντα τα σχέδια των κοστουμιών, σχεδίαζε ποικιλία ενδυμάτων με εναλλαγές χρωμάτων, επέλεγε το υλικό που έδειχνε πιο πλούσιο και προτιμούσε τις στενές γραμμές, οι οποίες αναδείκνυαν τη σιλουέτα της.

Μεταξωτό, ζωγραφισμένο στο χέρι είναι το κοστούμι της Μήδειας από τη Μήδεια του Κερουμπίνι το 1953.

Σημαντικό επίτευγμα του Συλλόγου είναι και η αγορά των παρτιτούρων της Μαρίας Κάλλας, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 200 βιβλία, τα οποία μελετούσε η σοπράνο και έχουν επάνω δικές της σημειώσεις. Για τις παρτιτούρες αυτές ο κ. Michael Hardy, συνεργάτης του Οίκου CHRISTIES, έγραψε ένα μακροσκελές άρθρο 20 σελίδων, με τίτλο «Maria Callas’s scores and liblrettos», στο Maria Callas Magazine του Maria Callas Magazine του Maria Callas International Club.

Το Μουσείο Αχίλλειον στον οποίο πραγματοποιείται η έκθεση και θα διαρκέσει 4 μήνες, είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα Μουσείο της Ελλάδας, με 500.000 επισκέπτες τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο η έναρξη του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» θα διαδοθεί σε όλο τον κόσμο.

Όπως τόνισε ο κ.Διαβάτης, στο πλαίσιο της Έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου, δόθηκε την Παρασκευή 9 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. διάλεξη από την Έλενα Ματθαιοπούλου, Associated Editor Opera Now Magazine, με τίτλο «Μαρία Κάλλας η Ιερή Φλόγα».

Την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, η διεθνούς φήμης Σοπράνο, Μυρτώ Παπαθανασίου μαζί με τον Σολίστ πιάνου, Ιωάννη Τσανακαλιώτη θα παραθέσουν ζωντανό κονσέρτο στους κήπους του Αχίλλειου Ανακτόρου.

Επίσης, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για τα παιδιά με τίτλο ''Τα παιδιά γνωρίζουν την Μαρία''. Η δράση αυτή θα οργανωθεί από την συγγραφέα του βιβλίου Μαρία Κάλλας ''Το κορίτσι με τα χίλια ονόματα'' κα. Κατερίνα Λαγού σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. 

Η είσοδος στην έκθεση Μαρία Κάλλας ''η παγκόσμια ιέρεια της όπερας'' ήταν δωρεάν για τους Επτανήσιους δημότες στις 11, 12 και 13 Ιουλίου.

 

Την έκθεση «Μαρία Κάλλας – Παγκόσμια ιέρεια της όπερας» διοργανώνει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και η Διεύθυνση του Αχίλλειου Μουσείου, ένα μοναδικό διεθνές γεγονός, με συνδιοργανωτές τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Δείτε στο slide show περισσότερες φωτογραφίες 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ