Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη

Ένα νέο φάρμακο για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις άλλες θεραπείες, ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

Ένα νέο φάρμακο για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις άλλες θεραπείες, ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

Το φάρμακο λέγεται ενζαλουταμίδη (enzalutamide), διατίθεται σε κάψουλες και εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες επειδή μελέτες έδειξαν πως μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ασθενών κατά περίπου 5 μήνες.

«Η ανάγκη για πρόσθετες θεραπευτικές επιλογές για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη εξακολουθεί να είναι σημαντική για τους ασθενείς», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Παζντούρ, διευθυντής στο Γραφείο Προϊόντων Αιματολογίας & Ογκολογίας του Κέντρου Αξιολόγησης & Έρευνας Φαρμάκων της FDA.

«Η ενζαλουταμίδη είναι η νεώτερη θεραπεία γι’ αυτή τη νόσο, η οποία καταδεικνύει την ικανότητά της να παρατείνει τη ζωή των ασθενών», πρόσθεσε.

Η ενζαλουταμίδη επεμβαίνει στην παραγωγή της ορμόνης του ανδρικού φύλου, της τεστοστερόνης, η οποία διεγείρει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του προστάτη.

Σύμφωνα με την έγκριση της FDA, το νέο φάρμακο προορίζεται για τους άνδρες των οποίων ο καρκίνος υποτροπίασε ή εξαπλώθηκε παρά την ορμονική θεραπεία ή τη χημειοθεραπεία.

Σε μελέτη με σχεδόν 1.200 ασθενείς, όσοι έλαβαν και ενζαλουταμίδη είχαν μέση επιβίωση 18,4 μήνες έναντι 13,6 μηνών σε όσους πήραν μια ανενεργό ουσία.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου ήταν πόνος στη μέση, κόπωση ή αδυναμία, διάρροια, πόνοι στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, ζάλη και υπέρταση. Το περίπου 1% εξάλλου απ’ όσους το πήραν, διέκοψαν τη λήψη του λόγω επιληπτικών κρίσεων, σύμφωνα με την FDA.

Η ενζαλουταμίδη θα διατεθεί στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Xtandi.



Πηγή : Web Only

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ