Η Ντίνα Νικολάου προτείνει μια «εναλλακτική» μαγειρίτσα για την Ανάσταση: Με μανιτάρια και καυκαλήθρες - Πεντανόστιμη συνταγή

Για όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας το βράδυ της Ανάστασης

ΥΛΙΚΑ

700 γρ. διάφορα μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο, βασιλομανίταρα κ.λπ.), σκουπισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
6-8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
5-6 φύλλα μαρουλιού, χοντροκομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
100 γρ. ρύζι γλασέ
100 ml ελαιόλαδο
½ ματσάκι άνηθο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

3 κουτ. σούπας ταχίνι
χυμός από 1½ λεμόνι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρεμμυδάκια και σοτάρω για 1-2 λεπτά. Προσθέτω το ρύζι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα μέχρι να γυαλίσει.

ΒΗΜΑ 2 Ρίχνω τα μανιτάρια, ανακατεύω και αφήνω να μαγειρευτούν μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά τους.

ΒΗΜΑ 3 Προσθέτω τα μαρούλια και τις καυκαλήθρες και ανακατεύω μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω το ζωμό λαχανικών.

ΒΗΜΑ 4 Αφήνω το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά.

ΒΗΜΑ 5 Σε ένα μικρό μπολ χτυπάω το ταχίνι με το χυμό λεμονιού.

ΒΗΜΑ 6 Με μια κουτάλα της σούπας παίρνω μια δόση από τη σούπα (μόνο το ζουμί) και το ρίχνω αργά αργά στο ταχίνι που συνεχίζω να χτυπάω με το σύρμα. Ρίχνω το μείγμα κατευθείαν στην κατσαρόλα και ανακινώ καλά. Επαναφέρω στη φωτιά και αφήνω τη σούπα να βράσει για 1-2 λεπτά.

ΒΗΜΑ 7 Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τον άνηθο και ανακατεύω.

ΒΗΜΑ 8 Σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ