Η Ντίνα Νικολάου προτείνει: Φαλάφελ με φακές - Πεντανόστιμοι ανατολίτικοι κεφτέδες

Αν και τα παραδοσιακά ανατολίτικα φαλάφελ φτιάχνονται με ρεβίθια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνετα φακές γιατί είναι ιδιαίτερα νόστιμες και γευστικά τούς ταιριάζει το τηγάνισμα

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. φακές, ξεπλυμένες
2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο
2 ξερά κρεμμύδια (το ένα καθαρισμένο και ολόκληρο και το άλλο κομμένο σε ψιλά καρέ)
2 φύλλα δάφνης
4 σκελίδες σκόρδου
1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές φέτες
αλεύρι, για το αλεύρωμα + 1 κουτ. σούπας, για το μείγμα
1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, καλά τριμμένος στο μύλο μπαχαρικών ή κοπανισμένος στο γουδί
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο πιπέρι καγιέν
½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο (τα φύλλα)
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

8 αραβικές πίτες, μεσαίου μεγέθους
1 κεσεδάκι γιαούρτι της αρεσκείας μας
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο (τα φύλλα)

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το ntinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Βάζω τις φακές σε μια κατσαρόλα και τη γεμίζω με νερό μέχρι τη μέση της. Καρφώνω τα γαρίφαλα στο ολόκληρο κρεμμύδι και το βάζω στην κατσαρόλα μαζί με τη δάφνη, το σκόρδο και το καρότο. Βράζω τις φακές για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν.

ΒΗΜΑ 2 Τις αφήνω να κρυώσουν λίγο, πετάω τη δάφνη και το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα και τις στραγγίζω, αφήνοντας κατά μέρος 200 ml από το νερό τους.

ΒΗΜΑ 3 Τις πολτοποιώ στο μπλέντερ μαζί με το βρασμένο καρότο και τα σκόρδα, χρησιμοποιώντας όσο από το νερό που άφησα, χρειάζεται για να φτιάξω έναν σφικτό, σχεδόν στεγνό πουρέ.

ΒΗΜΑ 4 Τον μεταφέρω σε ένα μπολ και προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη 1 κουτ. σούπας αλεύρι, τον κόλιανδρο, το κύμινο, λίγο πιπέρι καγιέν, αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό. Ανακατεύω πολύ καλά.

ΒΗΜΑ 5 Βρέχω τις παλάμες μου για να μην κολλάει το μείγμα και πλάθω κεφτέδες, σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Τους πιέζω ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο και τους αλευρώνω. Τους αφήνω στο ψυγείο για 10 λεπτά, για να σφίξουν ελαφρά.

ΒΗΜΑ 6 Βάζω άφθονο ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι, το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει και τηγανίζω τα φαλάφελ σε δόσεις, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

ΒΗΜΑ 7 Σερβίρισμα: Τα μοιράζω στις αραβικές πίτες, ψημένες ελαφρά στο γκριλ για να μαλακώσουν και να αφρατέψουν και σε κάθε πίτα βάζω από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι, ροδέλες κρεμμυδιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ