Αυστραλία: Το νέο app που καταγράφει τη συναίνεση στο σεξ προκαλεί αντιδράσεις - Η πρόταση του αρχηγού της αστυνομίας έχει πολλούς επικριτές (φώτο-βίντεο)

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στην Αυστραλία έχει ξεκινήσει ξανά η δημόσια συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλική επίθεση, την κακοποίηση και την παρενόχληση των γυναικών, και τη Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο το έθνος συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες

Οι πολίτες της Αυστραλίας χλευάζουν την πρόταση του του αρχηγού της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας για ένα app που θα καταγράφει τη σεξουαλική συναίνεση.

Την Πέμπτη, ο Mick Fuller υπερασπίστηκε την ιδέα μιας εφαρμογής στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταγράψουν ψηφιακά την αμοιβαία συμφωνία τους για σεξ.

Είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία "θετικής συγκατάθεσης".

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επικρίνουν  την πρόταση ως κοντόφθαλμη και δυνητικά ανοιχτή σε κατάχρηση εξουσίας.

 

 

Επίσης υπάρχουν προβληματισμοί για το κατά πόσο αυτό το App θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιτηρεί το κράτος τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στην Αυστραλία έχει ξεκινήσει ξανά η δημόσια συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλική επίθεση, την κακοποίηση και την παρενόχληση των γυναικών, και τη Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο το έθνος συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

 

 

Η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, παρουσιάζοντας την ιδέα της εφαρμογής, είπε ότι θέλει απλώς να καθιερώσει την πράξη αναζήτησης ρητής συγκατάθεσης. 

«Μπορεί να έχετε έναν γιο ή έναν αδερφό και νομίζετε ότι όλο αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά η συγκεκριμένη εφαρμογή προστατεύει τους πάντες», δήλωσε  ο Mick Fuller, στο δίκτυο Nine.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανάγκη απόδειξης της ρητής συγκατάθεσης είναι μόνιμο πρόβλημα σε δικαστικές υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης, και πως το αρχείο ενός app θα μπορούσε να συμβάλει σε καλύτερες δικαστικές αποφάσεις για τα θύματα, αναφέρει το BBC.

Λιγότερο από 10% των σχεδόν 15.000 υποθέσεων σεξουαλικής επίθεσης που καταγγέλλονται στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας καταλήγει σε απαγγελία κατηγοριών, πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Πρέπει να είναι θετική συναίνεση. Πώς το κάνουμε αυτό στις μέρες μας; Μια επιλογή είναι μέσω της τεχνολογίας», έγραψε σε σχετικό άρθρο του στην Daily Telegraph. 

Ωστόσο, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών σημείωσαν πως η χρήση της εφαρμογής προκαλούσε στην πραγματικότητα πολλά προβλήματα, αφού, όπως λένε, ένα αρχείο συναίνεσης θα μπορούσε να αντικατασταθεί απλώς αν κάποιος αλλάξει γνώμη ή να είναι ακόμη και ψευδές

 

 

«Ο επίδοξος βιαστής θα μπορούσε απλώς να αναγκάσει το θύμα να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή», σχολίασε η επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ενδοοικογενειακής βίας, στο twitter.

Γυναίκες νομικοί εξέφρασαν επίσης τη διαφωνία τους με το app, χαρακτηρίζοντάς το «ανεπαρκές» συγκριτικά με τις προσπάθειες βελτίωσης της νομοθεσίας περί σεξουαλικών επιθέσεων για τα θύματα και την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. 

«Χρειαζόμαστε αναμόρφωση της νομοθεσίας περί συναίνεσης, χρειαζόμαστε ολιστική εκπαίδευση, χρειαζόμαστε να σταματήσουμε τους άντρες από το να αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν...δεν χρειαζόμαστε μια εφαρμογή», τόνισε η Jenny Leong, βουλευτής των Πράσινων. 

 

 

Μια παρόμοια εφαρμογή από ιδιωτική εταιρία κυκλοφόρησε στη Δανία νωρίτερα φέτος μετά την ποινικοποίηση του σεξ χωρίς ρητή συγκατάθεση, αλλά δέχθηκε σκληρή κριτική από τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης. 

Η Αυστραλία βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω θύελλας καταγγελιών σεξουαλικής επίθεσης, με επίκεντρο το κοινοβούλιό της, καθώς επίσης σχολεία και χώρους εργασίας. 

Στη Νέα Νότια Ουαλία μαθήτριες δημιούργησαν μια εκστρατεία που στόχο έχει την ένταξη στο σχολικό πρόγραμμα συζητήσεων σχετικών με τη σεξουαλική συναίνεση 

Χιλιάδες νεαρές γυναίκες μίλησαν με λεπτομέρειες για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν στα σχολικά τους χρόνια, πολλές εκ των οποίων δεν ήταν σίγουρες τι ακριβώς συνιστά βιασμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ