Εσύ το ήξερες; Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη μπορεί να κρατήσει τα παιδιά πληρέστερα για περισσότερη ώρα

Μπορεί ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη να σας κρατήσει χορτάτους;

Την απάντηση έδωσε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Eating Behaviors. Συγκεκριμένα, δείχνει ότι ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες μπορεί να κρατήσει τα παιδιά πληρέστερα για περισσότερο χρονικό διάστημα από δημητριακά ή πλιγούρι βρώμης, προκαλώντας τους να τρώνε λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα. Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις ενός πλούσιου σε πρωτεΐνη γεύματος, δεν διαρκούν όλη την ημέρα αλλά αυτό επηρεάζει μόνο το μεσημέρι γεύμα.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 40 παιδιά, ηλικίας 8-10, και τους έδωσαν να καταναλώσουν ένα από τα τρία πρωινά 350 θερμίδων (αυγά, αλεύρι βρώμης ή δημητριακά). Μία φορά την εβδομάδα για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, τα παιδιά έτρωγαν το πρωινό που τους έιχε ανατεθεί ακολουθώντας το με ένα γεύμα το μεσημέρι. Σε κάθε περίπτωση, κάθε συμμετέχων έπρεπε να φάει ολόκληρο το πρωινό του, αλλά θα μπορούσε να φάει τόσο πολύ ή τόσο λίγο μεσημεριανό γεύμα, όπως επιθυμούσε.

Όλο το πρωί, απαντούσαν σε ερωτήσεις όπως, “Πόσο πεινασμένοι είστε;» και «Πόσο φαγητό νομίζετε ότι θα μπορούσατε να φάτε τώρα;” Οι γονείς τους κατέγραφαν, επίσης, σε ένα ημερολόγιο τροφίμων οτιδήποτε τα παιδιάέτρωγαν το υπόλοιπο της ημέρας.

Σύμφωνα με την έρευνα, μετά την κατανάλωση του πρωινό που περιείχε αυγά (ομελέτα, ψωμί ολικής άλεσης, ροδάκινα σε κύβους, και 1% γάλα), τα παιδία είχαν μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη στο επόμενο γεύμα κατά 70 θερμίδες. ‘’Δεν είμαι έκπληκτος ότι το πρωινό αυγό ήταν το πιο χορταστικό πρωινό», δήλωσε η Τάνια Kral, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιοσυμπεριφορικών Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στη Νοσηλευτική Σχολή.

‘’Αυτό που με εκπλήσσει είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις εκθέσεις των παιδιών, τρώγοντας το πρωινό με το αυγό δεν τους έκανε να αισθάνονται πιο χορτάτοι σε σχέση με τα δημητριακά ή το πλιγούρι βρώμης, ακόμη και αν έτρωγαν λιγότερο στο μεσημεριανό γεύμα. Περιμέναμε ότι η μειωμένη πρόσληψη του γεύματος θα πρέπει να συνοδεύεται από χαμηλότερα επίπεδα από πείνας και μεγαλύτερη πληρότητα μετά από το φαγητό, στο υψηλό πρωτεΐνες πρωινό, αλλά αυτό τελικά δεν συνέβαινε. “

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να μελετήσουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια μιας μεγαλύτερης χρονικής περιόδου, καθώς τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες για την πρόληψη της παχυσαρκίας, ιδίως για τους νέους αναφέρει το logodiatrofis.

Η μελέτη αυτή υποστηρίχθηκε από μια ερευνητική επιχορήγηση από το Αμερικανικό Κέντρο Διατροφής Αυγού, που είχαν εμπλοκή στο σχεδιασμό της μελέτης, αλλά δεν είχε κανένα ρόλο στη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση, την ερμηνεία των δεδομένων, το γράψιμο του χειρογράφου, και την απόφαση να υποβληθεί το χειρόγραφο προς δημοσίευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ