Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

10 από τα εντυπωσιακότερα μνημεία του διακεκριμένου καλλιτέχνη Christo - Ο εικαστικός που με το «αμπαλάζ» του ομόρφαινε τα έργα

Μαζί με τη σύζυγό του, ο διάσημος καλλιτέχνης, που είχε γεννηθεί στην προπολεμική Βουλγαρία, φιλοτεχνούσε έργα γιγαντιαίων διαστάσεων τα οποία χρειάζονταν χρόνια σχεδιασμού και είχαν υψηλό κόστος, αλλά διαρκούσαν λίγες ημέρες....

Ο καλλιτέχνης Christo, γνωστός για τα μνημειακά του έργα, όπως το «αμπαλάζ» της Πον Νεφ στο Παρίσι ή του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, πέθανε πριν λίγες ημέρες σε ηλικία 84 ετών. 

Ο Κρίστο Βλαντιμίροφ Γιαβάσεφ, γεννημένος στην Βουλγαρία, πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη.

Ο λιγνός άνδρας με τα χαρακτηριστικά λευκά μαλλιά είχε σχηματίσει μαζί με την σύζυγό του Ζαν-Κλοντ ένα από τα πιο προβεβλημένα ζευγάρια της σύγχρονης τέχνης, την οποία υπήρετησαν με έργα in situ, που χρειάζονταν σχεδιασμό ετών και εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιηθούν για να μην διαρκέσουν παρά λίγες ημέρες.

Ο Κρίστο και η γυναίκα του Ζαν-Κλοντ ήταν ένα παντρεμένο ζευγάρι καλλιτεχνών που δημιούργησε έργα κυρίως σε δημόσιους χώρους.

Τα έργα τους περιλαμβάνουν το τύλιγμα του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο και της γέφυρας Ποντ Νεφ στο Παρίσι, το μήκους 39 χλμ έργο Running Fence ανάμεσα στις κομητείες Μαρίν και Σόνομα της Καλιφόρνια, και τις Πύλες στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.

«Ο Κρίστο έζησε μία πλήρη ζωή, όχι μόνο φανταζόμενος αυτό που φαινόταν αδύνατο, αλλά πραγματοποιώντας το. Το έργο του Κρίστο και της Ζαν-Κλοντ ένωσε ανθρώπους σε μοιρασμένες εμπειρίες σε ολόκληρο τον κόσμο και το έργο τους ζει στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας», γράφουν οι συνεργάτες του στο μήνυμα που ανήρτησαν στο Facebook.

Αν και η εργασία τους είναι οπτικά εντυπωσιακή και συχνά αμφισβητούμενη λόγω της κλίμακάς της, οι καλλιτέχνες επανειλημμένα έχουν αρνηθεί ότι τα προγράμματά τους περιέχουν οποιαδήποτε βαθύτερη έννοια, πέρα από τον αισθητικό αντίκτυπο. Ο σκοπός της τέχνης τους, υποστηρίζουν, είναι απλά να γίνει ο κόσμος μια «ομορφότερη τοποθεσία» και να ειδωθούν γνώριμα τοπία με ένα νέο τρόπο αναφέρει το culturenow.

Ο κριτικός τέχνης Ντέιβιντ Μπέρντον έχει περιγράψει τα περιτυλίγματα του Κρίστο ως «αποκάλυψη μέσω της απόκρυψης».

Στους επικριτές του ο Κρίστο είχε απαντήσει «Είμαι καλλιτέχνης και πρέπει να έχω θάρρος… Γνωρίζεται πως δεν έχω έργα που υπάρχουν; Όλα εξαφανίζονται όταν τελειώνουν. Μόνο τα προσχέδια και κάποια κολάζ μένουν στο τέλος, δίνοντας στα έργα μου έναν σχεδόν μυστικό χαρακτήρα.

Νομίζω πως χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο θάρρος για να δημιούργησε πράγματα που προορίζονται να εξαφανιστούν απ’ότι για να δημιουργήσεις πράγματα που προορίζονται να μείνουν».

– Παρακάτω δείτε μερικά από τα εντυπωσιακότερα έργα τους –

#1 Surrounded Islands, Biscayne Bay, Greater Miami, Florida, 1980-83


© Christo, Wolfgang Volz

#2 The Floating Piers, Lake Iseo, Italy, 2014-16


© 1983 Christo, Wolfgang Volz

#3 The Pont Neuf, Wrapped, Paris, 1975-85


© Christo, Wolfgang Volz

#4 Valley Curtain, Rifle, Colorado, 1970-72


© Christo, Wolfgang Volz

#5 Running Fence, Sonoma and Marin Counties, California, 1972-76


© Christo, Wolfgang Volz

#6 Wrapped Trees, Fondation Beyeler and Berower Park, Riehen, Switzerland, 1997-98


© Christo, Wolfgang Volz

#7 The Mastaba, Serpentine lake, Hyde Park, London, 2018


© Christo, Wolfgang Volz

#8 The Umbrellas, Japan-USA, 1984-91


© Christo, Wolfgang Volz

#9 Wrapped Reichstag, Berlin, 1971-95


© Christo, Wolfgang Volz

#10 The Gates, Central Park, New York City, 1979-2005

 

© Christo, Wolfgang Volz


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ