Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Ο αγαπητός διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης δίνει on camera συμβουλές για την διατροφική αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (βίντεο)

Η ασθένεια του Κορωνοϊού (COVID-19) πρόκειται για έναν ιό που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Η ασθένεια κοροναϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19), επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, έναν ιό που σχετίζεται στενά με τον ιό SARS.

Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), εκτός των γενικών προληπτικών μέτρων, συστήνει στους εργαζόμενους και τους μαθητές-φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Χουπέι της Κίνας ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού να περιορίσουν τις επαφές τους και να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρι να παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι.

Συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

  • Καταρροή
  • Πονόλαιμο
  • Πυρετό
  • Βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

  • Πνευμονία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τον βήχα και γενικά μέσω της στενής επαφής.

Είναι επικίνδυνος;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο νέος κορονοϊός προκαλεί μια ασθένεια με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια.

Δεν αποκλείονται όμως επιπλοκές, όπως ανεπάρκεια σε κάποια όργανα ή πνευμονία.

Επειδή όμως δεν υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία γι’ αυτόν και για τη μετέπειτα συμπεριφορά του, ενώ υπάρχουν και φόβοι για μετάλλαξή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει διαστάσεις στο ζήτημα και η παραπληροφόρηση από διάφορα ΜΜΕ είναι τεράστια.

Ας δούμε λοιπόν κάποιους μύθους που κυκλοφορούν:

Είναι αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών για τη θανάτωση του νέου κορωνοϊού;

Όχι. Οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι αποτελεσματικοί για τη θανάτωση του 2019- nCoV.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορωνοϊό, πρέπει να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας μέσω της τριβής με διάλυμα που περιέχει αλκοόλη ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό.

Αφού καθαριστούν τα χέρια σας, θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

Μπορούν οι λάμπες UV ακτινοβολίας να σκοτώσουν το νέο κορωνοϊό;

Οι λάμπες UV ακτινοβολίας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό;

Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό λόγω μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί και δεν έχουν πυρετό.

Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται 2 με 10 ημέρες από τη στιγμή που οι άνθρωποι προσβληθούν από τον ιό να νοσήσουν και να αναπτύξουν πυρετό.

Μπορεί ο ψεκασμός με αλκοόλη ή χλώριο σε όλο το σώμα σας να σκοτώσει το νέο κορωνοϊό;

Όχι. Ψεκάζοντας αλκοόλη ή χλώριο σε όλο σας το σώμα δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα).

Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και το χλώριο μπορεί να  είναι χρήσιμα για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

Είναι ασφαλές να λάβετε ένα γράμμα ή ένα πακέτο από την Κίνα;

Ναι. Τα άτομα που λαμβάνουν πακέτα από την Κίνα δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από το νέο κορωνοϊό. Από προηγούμενη ανάλυση,  γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα, όπως γράμματα ή πακέτα.

Μπορούν τα κατοικίδια ζώα στο σπίτι να διαδώσουν το νέο κορωνοϊό 2019- nCoV;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς/ κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά και οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό.

Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά την επαφή με τα κατοικίδια ζώα.

Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως η E.coli και η σαλμονέλα που μπορούν να περάσουν από τα κατοικίδια ζώα στους ανθρώπους.

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας μπορούν να σας προστατεύσουν από το νέο κορωνοϊό;

Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκκοκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού.

Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο.

Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του 2019- nCoV και ο ΠΟΥ (WHO) υποστηρίζει τις προσπάθειες τους.

Αν και αυτά τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του 2019- nCoV, συνίσταται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός κατά των αναπνευστικών ασθενειών για την προστασία της υγείας σας.

Μπορεί το τακτικό ξέπλυμα της μύτης σας με αλατούχο διάλυμα να αποτρέψει τη μόλυνση από το νέο κορωνοϊό;

Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τη μόλυνση του νέο κορωνοϊό.

Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι η κανονική έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα.

Ωστόσο, η τακτική έκπλυσης της μύτης δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη μόλυνση από το νέο κορωνοϊό;

Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ωστόσο, από τα τρέχοντα γεγονότα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κορωνοϊό.

Μπορεί η κατανάλωση σησαμελαίου να αποκλείσει την είσοδο του νέου κορωνοϊού;

Όχι. Το λάδι σουσαμιού δεν σκοτώνει το νέο κορωνοϊό.

Υπάρχουν μερικά χημικά απολυμαντικά που μπορούν να σκοτώσουν τον 2019- nCoV σε επιφάνειες. Αυτά περιλαμβάνουν απολυμαντικά με βάση τη χλωρίνη, είτε διαλύματα με 75% αιθανόλη, υπεροξικό οξύ και χλωροφόρμιο.

Ωστόσο, έχουν ελάχιστες ή καμία επίπτωση στον ιό, αν τα βάζετε στο δέρμα ή κάτω από τη μύτη σας. Μπορεί ακόμα και να είναι επικίνδυνο να τοποθετήσετε αυτές τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας.

Μπορεί ο νέος κορωνοϊός να επηρεάσει τους ηλικιωμένους ή οι νέοι είναι εξίσου ευπαθείς;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό 2019- nCoV.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στον ιού.

Ο ΠΟΥ (WHO) συμβουλεύει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να λαμβάνουν μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό, για παράδειγμα ακολουθώντας την καλή υγιεινή των χεριών και την καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, μόνο απέναντι στα βακτήρια. Ο νέος κορωνοϊός (2019- nCoV) είναι ένας νέος ιός και για αυτό το λόγω τα αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας αναφέρει το logodiatrofis.

Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε για το 2019- nCoV, μπορείτε να λάβετε αντιβιοτικά γιατί είναι πιθανή η βακτηριακή συνμόλυνση.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο που να συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού (2019- nCoV).

Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα  για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ εκείνοι με σοβαρή νόσο θα πρέπει να λαμβάνουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα.

Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ