Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει χρωματιστή σαλάτα με σφολιάτα, ρόκα, τυρί κρέμα & ντοματίνια 

Μια ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη σαλάτα.

Συστατικά

420 γρ. φύλλο σφολιάτας
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
200 γρ. ρόκα
ξύσμα, από 1 λάιμ
χυμό, από 1/2 λάιμ
200 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. ντοματίνια
150 γρ. σκουμπρί, καπνιστό
50 γρ. blue cheese
30 γρ. καρυδόψιχα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας μας και περνάμε απαλά από πάνω έναν πλάστη για να ισιώσει καλά.
Κόβουμε έναν κύκλο 28 εκ. με τη βοήθεια ενός πιάτου. Μεταφέρουμε την στρογγυλή σφολιάτα σε ταψί με λαδόκολλα.
Βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και απλώνουμε κρόκο αραιωμένο με νερό. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Τη σφολιάτα που περισσεύει περιμετρικά την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, κρόκο με νερό και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ρόκα, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τη σφολιάτα στην πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώνουμε στην επιφάνεια το τυρί κρέμα πιέζοντας ελαφρά για να σπάσει η επιφάνειά της.
Απλώνουμε τη ρόκα από το μπολ και βάζουμε τα ντοματίνια.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε το σκουμπρί στο τηγάνι και σοτάρουμε 1 λεπτό και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε το blue cheese σπασμένο σε κομμάτια, το σκουμπρί, τα καρύδια, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τα κομμάτια της σφολιάτας και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ