Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει μία υγιεινή επιλογή: Vegan γιαούρτι από γάλα καρύδας

Ένα υγιεινό σνάκ που μπορείτε να το φάτε όλη μέρα. 

Συστατικά

  • 2 κ.γ. αγάρ αγάρ, σε σκόνη
  • 60 γρ. νερό
  • 750 γρ. γάλα καρύδας
  • 1 κάψουλα προβιοτικό συμπλήρωμα
  • 100 γρ. μαρμελάδα φράουλα , για το σερβίρισμα
  • 100 γρ. μύρτιλα (blueberries), για το σερβίρισμα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αγάρ αγάρ με το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το γάλα. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  • Ρίχνουμε το μείγμα του αγάρ αγάρ στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς το αγάρ αγάρ. 
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  • Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να πιάσει το μείγμα 45ο C. 
  • Ανοίγουμε μία κάψουλα και ρίχνουμε τη σκόνη στο μπολ με το γάλα ή αλλιώς προσθέτουμε μία δόση προβιοτικού σε υγρή μορφή. 
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και μοιράζουμε σε πήλινα ή πυρίμαχα μπολ το μείγμα. 
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη τα μπολ και μεταφέρουμε στον φούρνο. 
  • Ανοίγουμε τον φούρνο στους 50ο C και ψήνουμε το γιαούρτι για 4 ώρες. 
  • Αφαιρούμε τα μπολ από τον φούρνο και μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να σφίξει εντελώς το γιαούρτι. 
  • Αφρατεύουμε το γιαούρτι στο μπλέντερ για λίγα δευτερόλεπτα και σερβίρουμε με μαρμελάδα φράουλα και blueberries.  
  • Κλείνουμε αεροστεγώς με μεμβράνη και συντηρούμε μέχρι και 6 ημέρες στο ψυγείο.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ