Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει μια διαφορετική πίτσα – Με αγκινάρες, λιαστή ντομάτα & σκόρδο

Ανοιξιάτικη πίτσα με φρέσκες αγκινάρες και άρωμα σκόρδου. 

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
125 ml χλιαρό νερό
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Για την επιφάνεια
6 φρέσκες καρδιές αγκινάρας, καθαρισμένες
4 κουτ. σούπας κρέμα σκόρδου
4 κουτ. σούπας πάστα λιαστής ντομάτας (υπάρχει έτοιμη, σε βαζάκι)
4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
200 γρ. μοτσαρέλα, θρυμματισμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλάτι, ζάχαρη, ελαιόλαδο, νερό, ρίγανη και μαγιά). Αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια για 8 – 10 λεπτά (ή με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες για 5 – 6 λεπτά), μέχρι να φτιάξω μια μαλακή, ελαφρώς κολλώδη ζύμη που μόλις που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.
  • Τη λαδώνω ελαφρά, σκεπάζω το μπολ και αφήνω τη ζύμη σε ένα ζεστό σημείο, για 40 – 45 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Επιφάνεια: Βάζω τις καρδιές αγκινάρας σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και τις καλύπτω με νερό. Αλατίζω και τις βράζω για 10 – 12 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις στραγγίζω και τις κόβω σε λεπτές φέτες. Τις αλατοπιπερώνω.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύω τη λιαστή ντομάτα με το γιαούρτι και τις 2 κουταλιές κρέμα σκόρδου.
  • Πίτσες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Χωρίζω τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Αλευρώνω μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και ανοίγω με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό φύλλο. Στρώνω με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζω εκεί τις ζύμες. Τις αλείφω με το μείγμα σκόρδου-λιαστής ντομάτας, από πάνω απλώνω τις φέτες αγκινάρας και σκορπίζω τον υπόλοιπο πολτό σκόρδου.
  • Ψήνω τις πίτσες για 15 λεπτά. Ανοίγω το φούρνο, μοιράζω τη μοτσαρέλα και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζω με τον άνηθο και σερβίρω αμέσως.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ