Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Έχετε ταλαιπωρημένες ή σκασμένες φτέρνες; Κάντε τα πόδια σας απαλά σαν μωρού με αυτά τα θαυματουργά tips!

Μήπως υποφέρετε από ταλαιπωρημένες και σκασμένες φτέρνες;

Τότε σίγουρα χρειάζεστε αναδόμηση και αποκατάσταση για να αποκτήσουν οι φτέρνες σας απαλότητα και εσείς να νιώσετε καλύτερα – μην ξεχνάτε πόσο καταπονούνται οι φτέρνες μας καθημερινά!

Οι σκασμένες φτέρνες προκαλούν πόνο και δυσφορία. Ας δούμε μερικούς λόγους που προκαλούν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση και πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε!

Τι είναι οι σκασμένες φτέρνες;

Είναι μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα στις φτέρνες μας είναι ξηρό, προκαλώντας ρωγμές και σκασίματα. Σύμφωνα με έρευνες το 20% των ενηλίκων στις Η.Π.Α. υποφέρει από αυτή την κατάσταση, η οποία συχνά προσβάλει και τα παιδιά, αναφέρει το naturalsoul.gr.

Παρόλο που σχεδόν όλοι μας μπορούμε να υποφέρουμε από σκασμένες φτέρνες, συνήθως προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Δεν είναι κάτι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία όταν περπατάμε ξυπόλητοι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ρωγμές μπορεί να βαθύνουν και να προκαλέσουν έντονο πόνο.

Photo: The Irish Times

Θεραπεία για σκασμένες φτέρνες: Ας δούμε τις αιτίες που προκαλούν αυτή την κατάσταση;

Έλλειψη ενυδάτωσης
Οι σκασμένες φτέρνες προκαλούνται περισσότερο το φθινόπωρο ή τον χειμώνα καθώς το δέρμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα επίπεδα υγρασίας – το δέρμα γίνεται εύθραυστο και σκάει εύκολα. Το δέρμα γύρω από τι φτέρνες έχει λίγους ιδρωτοποιούς αδένες, ενώ το λίπος στηρίζει το δέρμα και το διατηρεί μαλακό και απαλό, ενώ παράλληλα το εμποδίζει να ξεραθεί. Αν έχετε ξηρό δέρμα, είναι πιθανό να δείτε ρωγμές στο δέρμα σας.

Ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων
Η κατάσταση αυτή προκύπτει επίσης όταν κάποιος υποφέρει από ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων, που είναι απαραίτητα για να διατηρήσει μαλακό το δέρμα στις φτέρνες. Μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των ποδιών.

Πίεση στα πόδια
Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκύψει όταν είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι ή την εργασία. Σύμφωνα με μελέτες οι νέοι, που περνούν πολύ χρόνο όρθιοι ασκούν μεγάλη πίεση στις φτέρνες τους. Η πίεση αυτή προκαλεί ρωγμές στο δέρμα.

Ηλικία
Το δέρμα των ποδιών γίνεται ξηρό και πιο παχύ όσο μεγαλώνουμε, γεγονός που επιδεινώνεται στους ηλικιωμένος. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του με τα χρόνια, οπότε οι φτέρνες μπορεί αν αποκτήσουν ρωγμές.

Παχυσαρκία
Είναι γνωστό ότι το βάρος του σώματος ασκεί πίεση στα πόδια. Όσο περισσότερο βάρος έχουμε, τόσο περισσότερη είναι η πίεση. Το στρώμα λίπους και η περιοχή κάτω από την πτέρνα δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση και η πίεση αυτή προκαλεί σκασμένες φτέρνες.

Ακατάλληλα παπούτσια
Τα εξώφτερνα παπούτσια πολλές φορές οδηγούν τα πόδια να απλώνονται στο πλάι, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης σκασιμάτων και ρωγμών. Αν φοράτε τέτοια παπούτσια συχνά, φροντίστε να περιποιείστε τα πόδια σας.

Υγιεινή
Οι συνθήκες υγιεινής μπορεί να προκαλέσουν σκασίματα στις φτέρες. Οι ρύποι γύρω από τις φτέρνες προκαλούν ξηρότητα με αποτέλεσμα ρωγμές και σκασίματα στα πόδια.

Νερό
Το νερό αφαιρεί τα φυσικά έλαια από τα πόδια. Η έλλειψη αυτών των ελαίων μπορεί να την προκαλέσει ξηρότητα και σκασίματα. Κατά συνέπεια, η διαμονή για μεγάλες περιόδους σε υγρό περιβάλλον, όπως τα μπάνια, μπορεί να προκαλέσει σκασίματα στις φτέρνες.

Κακή στάση
Η καμπουριαστή στάση του σώματος ασκεί μεγάλη πίεση στα πόδια. Το περπάτημα ή η ευθυτενής στάση του σώματος ανακουφίζει, διευκολύνει και απομακρύνει την πιθανότητα φθοράς της φτέρνας.

Κληρονομικότητα
Τέλος, έχετε υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρετε από σκασμένες φτέρνες, εάν υπέφεραν κι οι γονείς σας. Είναι πιθανό να έχετε κληρονομήσει την τάση για ξηροδερμία και παχυδερμία.

7 φυσικές λύσεις θεραπείας για ταλαιπωρημένες και σκασμένες φτέρνες!

Λάδι καρύδας
Το έλαιο καρύδας είναι μια εξαιρετική λύση για το πρόβλημα αυτό. Κάντε μασάζ τοπικά στην πληγείσα περιοχή και μετά με φορέστε κάλτσες πριν πάτε για ύπνο. Την επόμενη μέρα θα δείτε ότι οι φτέρνες σας είναι πιο απαλές και πιο μαλακές. Το έλαιο καρύδας απολυμαίνει και σκοτώνει μολυσματικά μικρόβια.

Μέλι
Είναι επίσης μια καλή λύση. Αναμίξτε 1 φλυτζάνι μέλι με αρκετό χλιαρό νερό και κάντε ποδόλουτρο – αφήστε τα πόδια σας να απορροφήσουν το μίγμα για περίπου μισή ώρα. Το μέλι, το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες, θα ενυδατώσει το σκασμένο δέρμα σας και θα το καθαρίσει από μολυσματικά βακτήρια.

Άλατα Epsom
Το δέρμα απορροφά καλύτερα ένα μίγμα αλάτων Epsom και μαγνησίου, καθώς αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα και έτσι εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Συνδυάστε 1/3 άλατος Epsom σε μεγάλη λεκάνη νερού για να κάνετε ποδόλουτρο. Βυθίστε τα πόδια στο μείγμα για περίπου μισή ώρα. Το αλάτι θα  βοηθήσει το παχύ δέρμα γύρω από τις φτέρνες σας.

Κρέμα συγκάματος για μωρά
Είναι μια πολύ καλή λύση, καθώς η κρέμα αυτή όπως απαλύνει το δέρμα του μωρού σας, έτσι θα απαλύνει και τα πόδια σας. Κάντε μασάζ  στις φτέρνες σας και φορέστε κάλτσες πριν πάτε για ύπνο – το πρωί θα δείτε τα αποτελέσματα.

Ελαφρόπετρα
Η ελαφρόπετρα θεωρείται ηφαιστειακό υλικό και δημιουργείται όταν θερμαίνονται οι βράχοι από ένα ηφαίστειο. Βυθίστε τα πόδια σας σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό και στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια ελαφρόπετρα για να αφαιρέσετε τη σκληρή επιφάνεια της σκασμένης φτέρνας. Ενυδατώστε μετά τη χρήση με ειδική κρέμα.

Λάδι από αβοκάντο
Το έλαιο αβοκάντο είναι καταπραϋντικό και θεραπεύει σκασίματα, τομές, μώλωπες και το ραγισμένο δέρμα λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του.

Εφαρμόστε τοπικά στα πόδια σας πριν πάτε για ύπνο και φορέστε κάλτσες. Επαναλάβετε για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την επούλωση.

Μάσκα μπανάνας και καρύδας
Η μπανάνα έχει φυσικά ένζυμα που ανακουφίζουν το δέρμα και ανανεώνει επίσης τα κύτταρα. Συνδυάστε μια μπανάνα με δύο έως τρία κουταλάκια του γλυκού καρύδα. Τοποθετήστε το μείγμα στις σκασμένες φτέρνες για περίπου μισή ώρα.

Photo: Good fon

Μέτρα πρόληψης για σκασμένες φτέρνες!

  • Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης για τις σκασμένες φτέρνες είναι να απομακρύνουμε τους λόγους που μπορεί να προκαλούν αυτή την κατάσταση. Ας δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε!
  • Δεν στεκόμαστε, ούτε καθόμαστε στην ίδια θέση για πολύ για να αποφύγουμε την πίεση στα πόδια.
  • Φοράμε κάλτσες τη νύχτα για να αποφύγουμε την ξηροδερμία.
  • Ελέγχουμε τα πόδια μας τακτικά, ειδικά εάν έχουμε διαβήτη ή άλλες καταστάσεις, π.χ. έκζεμα που προκαλεί ξηροδερμία.
  • Χρησιμοποιούμε ελαφρόπετρα λίγες φορές την εβδομάδα μετά το ντους για να εμποδίσουμε την πάχυνση του δέρματος.
  • Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα αυτά είναι αποτελεσματικά και μπορούν να αποκαταστήσουν τις σκασμένες φτέρνες εάν τα εφαρμόζετε με συνέπεια. Δοκιμάστε μερικά από σήμερα και ανακουφιστείτε!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ