Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Απ' το Παλιό λιμάνι ως τα Φηρά - Το μαγικό φως της Σαντορίνης στους καμβάδες των Γκίκα, Μόραλη & άλλων σπουδαίων ζωγράφων (φώτο)

"Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική  του εικοστού αιώνα "- Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα - Στο Μουσείο Μπενάκη 

 

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάστηκε  στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, η έκθεση με έργα της συλλογής Δημήτρη Τσίτουρα και τίτλο "Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του εικοστού αιώνα", η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου 2019. 

Νίκος Εγγονόπουλος - Καμάρα στα Κάτω Φηρά                              

 

Σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, Δημήτρη Τσίτουρα, να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, με έμφαση στους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. 

Σοφία Καλογεροπούλου - Η Σαντορίνη της φαντασίας μας                 

 

Ο ιδρυτής των Αρχείων Θηραϊκών Μελετών, Δημήτρης Τσίτουρας από το 1984 και έπειτα άρχισε, στην κυριολεξία, ένα κυνηγητό, καθώς προσπαθούσε  με επιμονή και υπομονή να εμπλουτίσει τη συλλογή του. Μέχρι και σήμερα, η συλλογή αριθμεί 185 έργα τέχνης.

Όπυ Ζούνη - Σαντορίνη   

 

Μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών ταξιδεύει τον επισκέπτη τόσο στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης, αλλά και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική. Καλλιτέχνες, προσωπικοί φίλοι του Δημήτρη Τσίτουρα, έχουν καταφέρει με τη δική τους οπτική να απεικονίσουν το νησί του ηφαιστείου τόσο διαφορετικά, αλλά και παράλληλα αρμονικά.

Νικόλαος Χατζηκυριάκος – Γκίκας - Σαντορίνη  -Σχέδιο με στυλό διαρκείας και χρωματιστά μολύβια

Σπύρος Βασιλείου - Το σπίτι της Αγγέλας και του Δημήτρη στο Φηροστεφάνι               

 

 

Ο σχεδιασμός της έκθεσης οφείλεται στον Σταμάτη Ζάννο.

Παναγιώτης Γράββαλος  Σπίτι με θέα     

       

 Λυκούργος Κογεβίνας  Ο γιαλός  των Φηρών  

Ο επισκέπτης, θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί από το Παλιό Λιμάνι και τα στενά σοκάκια των Φηρών, στην Οία, το Ακρωτήρι και το Αμμούδι, τοπία των οποίων το φως και τα χρώματα μάγεψαν και συνεχίζουν να γοητεύουν περιηγητές και καλλιτέχνες. 

Πάρις Πρέκας Η θέα από τον Πύργο

 

 

Ζωγράφοι όπως ο  Δήμος Μπραέσσας, ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπυ Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση.

Κώστας Σπυριούνης -Άγιος Μηνάς                  

 

Η έκθεση θα συνοδεύεται από ένα συλλεκτικό λεύκωμα, όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλη τη συλλογή των έργων, να διαβάσει την ιστορία της δημιουργίας της, αλλά και να γίνει μάρτυρας  προσωπικών ιστοριών, τόσο του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, αλλά και πολλών διάσημων καλλιτεχνών.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ