Good news: Οι δωρεάν εκδηλώσεις της Εβδομάδας για να διασκεδάσετε χωρίς ευρώ

Free City...

Με πρωταρχικό στόχο την προβολή της πολιτιστικής παρακαταθήκης και την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε σχέση με τα μνημεία και τη συντήρησή τους, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς –το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο πλέον συμμετέχουν πενήντα χώρες– επιστρέφει στη χώρα μας από 27 έως 29 του μηνός. 

Με κεντρικό θέμα «Τέχνες και Ψυχαγωγία: αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», οι δεκάδες δωρεάν εκδηλώσεις που σημειώνονται στην Αθήνα εγείρουν ερωτηματικά για τις αλλαγές που έχουν επέλθει λόγω της ασταμάτητης βιασύνης που βιώνουμε σήμερα. Παράλληλα, κρατικά μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο το σαββατοκύριακο. 

Και οι γιορτές πολιτισμού με ελεύθερη είσοδο για το κοινό δεν σταματούν εδώ αυτήν την εβδομάδα.

Η πρωτοβουλία του Athens Culture Net από τον Δήμο Αθηναίων που ακούει στο όνομα «Νύχτα Πολιτισμού» επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με πενήντα πέντε δωρεάν δράσεις κατά τη διάρκεια μιας μόνο νύχτας, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου. Με κεντρικό σύνθημα «Η ηλικία δεν είναι παρά ένας αριθμός», η φετινή θεματική είναι αφιερωμένη στους επισκέπτες άνω των πενήντα πέντε ετών και φωτίζει τις διαγενεακές σχέσεις. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του «α».

 

Πώς μπορούμε να βρούμε τον πυρήνα της ύπαρξής μας, όταν οι εξαρτήσεις μας δίνουν τη δύναμη να υποφέρουμε τον κόσμο; Εμείς ή ο κόσμος είναι ελαττωματικός; Η πολυσυζητημένη παράσταση «Με λένε Έμμα», που επιστρέφει για δεύτερο χρόνο, έρχεται στο δεύτερο φεστιβάλ για την ψυχική υγεία με θέµα «Η Αυτοβοήθεια στην Ψυχική Υγεία», την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο  Σύγχρονο Θέατρο. 

Το έργο του βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Ντάνκαν ΜακΜίλαν σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη έχει ως πρωταγωνίστρια –όπως μαρτυρά και ο τίτλος– την Έμμα, μια νέα, ταλαντούχα και εξαρτημένη από ναρκωτικές ουσίες και το αλκοόλ γυναίκα. Έναρξη στις 7.30 το απόγευμα σύμφωνα με το Αθηνόραμα

Πόσες γλώσσες μιλάς και πόσες θα ήθελες να μάθεις; Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, η διοργάνωση που προάγει την πολυγλωσσία και εντάσσεται στην 1η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών, έρχεται αυτό το Σάββατο (28/9) στο αθλητικό κέντρο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη). Ένα πολύωρο ραδιοφωνικό πρόγραμμα όπου θα ακουστούν συνεντεύξεις δρόμου, αναγνώσεις σε διάφορες γλώσσες, κουίζ, συζητήσεις με συγγραφείς και ειδικούς, από τις 10 το πρωί. Παράλληλα, με την ιδιαίτερη ραδιοφωνική Βαβέλ, στο χώρο θα υπάρχει η έκθεση βιβλίου του «Μικρού Πρίγκιπα» καθώς και κληρωτίδες με δώρα για τους επισκέπτες.

 

Στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων Kimon Friar που διοργανώνει κάθε χρόνο το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αττική Παράδοση, ο δημοφιλής Βρετανός συγγραφέας, σεναριογράφος και κάτοχος βραβείου Booker Ίαν ΜακΓιούαν έρχεται την Τρίτη 1η Οκτωβρίου στο campus του κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή (Γραβιάς 6). με σημείο εκκίνησης τον Άμλετ και δίαυλο τα δικά του μυθιστορήματα, ο σημαντικός δημιουργός ανατρέχει στις μυθιστορηματικές αφηγήσεις και στον τρόπο που ο συγγραφέας θέτει τον εαυτό του μέσα στο έργο. Η διάλεξη είναι στα αγγλικά, στις 7 το απόγευμα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μαέστρος στην παρασκευή καφέ φίλτρου; Στο πλαίσιο του Athens Coffee Festival, της μεγάλης γιορτής για τον καφέ που πλημμυρίζει αρώματα την Τεχνόπολη για ακόμη μια χρονιά, πραγματοποιείται το τέταρτο Ελληνικό Πρωτάθλημα Aeropress. Επαγγελματίες μπαρίστα αλλά και ερασιτέχνες με αγάπη για τον καλό και ποιοτικό καφέ δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους για το καλύτερα ισορροπημένο φλιτζάνι, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου (12 μ.).

 

Το εικαστικό διαμέρισμα στο Παγκράτι FokiaNou Art Space γεμίζει με χειροποίητα κοστούμια και υφάσματα, αναμένοντας μια περφόρμανς με παιδικά τραγούδια. Πρόκειται για το έργο της Αμερικανίδας Ella Goodine-Richardson με τίτλο «Mother Puce». Από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου, κάθε μέρα 4 με 9 το απόγευμα, το ύφασμα, η περφόρμανς, ο ήχος και το βίντεο γίνονται τα εργαλεία για να εξεταστούν εκ νέου έννοιες που συμβατικά έχουν αποδοθεί σε αντικείμενα και ήχους της καθημερινότητας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ