Iquitos: Γνωρίστε την μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο χωρίς οδική πρόσβαση! - Μόνο από τη θάλασσα ή τον αέρα (φώτο)

Μαρμάρινα αρχοντικά μάρτυρες της "χρυσής εποχής" συνυπάρχουν αρμονικά με ξύλινες καλύβες που μοιάζουν να επιπλέουν στο νερό

Είναι η πιο μεγάλη πόλη του κόσμου και δεν είναι προσβάσιμη οδικώς. Ένα ταξίδι στην Iquitos είναι μια περιπέτεια στην οργιώδη βλάστηση της ζούγκλας του Αμαζονίου που συνδυάζεται με την εναλλαγή συναρπαστικών εικόνων. Στη γεμάτη ζωντάνια μητρόπολη βλέπεις τις απέραντες εκτάσεις βλάστησης που απλώνονται στον Αμαζόνιο από τα κομψά μικρά εστιατόρια που πλαισιώνουν τις όχθες του ποταμού.

Φώτο: Nasa

Οι κάτοικοι της  Iquitos τρώνε παγωτό στις πλατείες , σαν να αρχίζει και να τελειώνει ο χρόνος εκεί. Μικρές καλύβες και μαρμάρινα αρχοντικά στρωμένα με πλακάκια στις αυλές συνυπάρχουν αρμονικά. Μικρά κανό και κολοσσιαία κρουαζιερόπλοια. σχίζουν τα νερά του ποταμού.

Φώτο: WikiPedia

Η Iquitos σας περιμένει για να σας συστήσει την έντονη νυχτερινή ζωή της, για να ζήσετε την περιπέτεια ενός ταξιδιού με βάρκα στον Αμαζόνιο, για να δοκιμάσετε την ενδιαφέρουσα τοπική κουζίνα και για να γνωρίσετε μία από τις πιο μεγάλες αγορές του Περού, αναφέρει το Lonely Planet.

Φώτο: gabisworld

Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι του Αμαζονίου και η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου. Με πληθυσμό   422.000  κατοίκους είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη του Περού. Από τη μία της πλευρά είναι περιτριγυρισμένη από το δάσος του Αμαζονίου, ενώ από την άλλη βρέχεται από το νερό των ποταμών.

Φώτο future challenges

Ο μόνος τρόπος για να; φτάσετε στην Iquitos  είναι να ταξιδέψετε ως εκεί αεροπορικώς ή να διασχίσετε τον Αμαζόνιο με πλοίο , σε ένα ταξίδι που κρατάει μία εβδομάδα.  Στην πόλη ζούσαν για χιλιάδες χρόνια ντόπιοι και νομάδες κυνηγοί οι οποίοι ζούσαν σε μικρούς οικισμούς κοντά στα ποτάμια, πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι ιεραπόστολοι που εγκατέστησαν τον τοπικό πληθυσμό γύρω από τους ποταμούς Nanay, Amazonas και Itaya.

Φώτο: flickr

Φώτο: flickr

Φώτο: flickr

Φώτο: flickr

Φώτο: gabisworld

Κάποιοι λένε ότι η πόλη ιδρύθηκε από τους ιησουίτες ιεραπόστολους τον 18ο αιώνα. άλλοι ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα ιδρύθηκε σχεδόν έναν αιώνα αργότερα. Η πόλη άρχισε να προσελκύει χιλιάδες κατοίκους στις αρχές του 19ου αιώνα , όταν ανακαλύφθηκε το λάστιχο.

Φώτο: flickr

Χιλιάδες μετανάστες από όλο τον κόσμο, κυρίως νέοι άνδρες που ήλπιζαν να κάνουν  περιουσία με την παραγωγή καουτσούκ, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ. Η άνοδος της αυτοκινητοβιομηχανίας και των συναφών βιομηχανιών αύξησε δραματικά την παγκόσμια ζήτηση καουτσούκ.

Φώτο: flickr

Μερικοί άνδρες έγιναν έμποροι και τραπεζίτες και έκαναν τις περιουσίες τους με αυτόν τον τρόπο. Πολλοί Eυρωπαίοι άνδρες παντρεύτηκαν ντόπιες γυναίκες και παρέμειναν στο Περού για το υπόλοιπο της ζωής τους, δημιουργώντας τις οικογένειες τους.  Οι μετανάστες έφεραν στην Iquitos ευρωπαϊκές μορφές ένδυσης, μουσική, αρχιτεκτονική και άλλα πολιτιστικά στοιχεία. Η πόλη έγινε πλούσια μέσω της βιομηχανίας καουτσούκ.

Μετά το 1912 η παραγωγή καουτσούκ μειώθηκε δραματικά και ο πληθυσμός της πόλης μειώθηκε. Τα εντυπωσιακά αρχοντικά ιταλικής αρχιτεκτονικής με τα ψηφιδωτά πλακάκια είναι "μάρτυρες" της χρυσής εποχής των βαρόνων του καουτσούκ.

 Στην παραθαλάσσια συνοικία Belén,  οι οικογένειες ζουν σε ξύλινα σπίτια από τις όχθες του ποταμού. Αρκετά χωριά γύρω από την πόλη χτισμένα στις όχθες του ποταμού, πλυμμηρίζουν όταν η στάθμη του νερού ανεβαίνει και τα σπίτια δίνουν την εντύπωση πως… επιπλέουν στο νερό.

 Σήμερα η   είναι αρκετά απομονωμένη καθώς είναι έχει αναπτύξει τη δική της ιδιαίτερη κουλτούρα, πάντα συνυφασμένη με τη δραστηριότητα του Αμαζονίου. Η οικονομία της στηρίζεται φυσικά στον Αμαζόνιο, τόσο ως πρός την παραγωγή πρώτων υλών όσο και σαν διοικητικό και εμπορικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή, αναφέρει το amusing planet.

Αν και η Iquitos δεν είναι προσβάσιμη οδικώς, θα δείτε να κυκλοφορούν στους δρόμους ντόπιοι με τρίκυκλες μοτοσυκλέτες, Κάθε χρόνο περίπου 250.000 τουρίστες επισκέπτονται την πόλη. Για τους περισσότερους επισκέπτες, το δέλεαρ του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το οποίο διασχίζει την πόλη από όλες τις πλευρές, είναι το κύριο αξιοθέατο. Η Iquitos έχει μια χαλαρή, μεθυστική αίσθηση που πιθανόν να σας κρατήσει  γοητευμένους για λίγες μέρες.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ