Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος προειδοποιεί: Προσοχή σε αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις - Από δήθεν τεχνικές υπηρεσίες για υπολογιστές

Τι να κάνετε στην περίπτωση που ήδη σας έχουν εξαπατήσει

Τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες κρούει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για απάτη μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, για δήθεν προσφορά βοήθειας σε περιπτώσεις προβλημάτων σε υπολογιστές, για τις οποίες έχουν γίνει πολλές καταγγελίες τον τελευταίο καιρό.

Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες οι οποίοι προσποιούνται ότι είναι τεχνικοί σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού, «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:

-λογαριασμούς e-banking,

-λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης,

-φωτογραφίες και βίντεο,

-ιστορικό περιήγησης,

-κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.ά.

Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να προστατευθούν οι χρήστες του διαδικτύου από τους «κυβερνοεγκληματίες», και κυρίως αυτοί που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα, συνιστά:

-Αμεση κατάργηση των εφαρμογών, που οι δράστες ζήτησαν να εγκαταστήσετε

-Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση (κατόπιν λήψης αντιγράφων ασφαλείας - back up)

-Εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας

-Αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών, συνδυαζόμενων χαρακτήρων και πολυπλοκότητας (Κεφαλαία - μικρά - σύμβολα - αριθμούς)

-'Αμεση επικοινωνία με το αρμόδιο τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών - μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε.

Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να αναφέρουν το περιστατικό απάτης τεχνικής υποστήριξης στην εταιρεία, της οποίας τεχνικούς υποδύθηκαν οι επιτήδειοι και να καταγγείλλουν το γεγονός στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι:

-Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88

-Στέλνοντας e-mail: [email protected]

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE

-Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 


2nd family summit

 

2nd family summit