Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Made in Greece το Tofillo: Κρητική μαλοτήρα, δίκταμο, φασκόμηλο, αγριομαντζουράνα... τα πιο δροσερά αφεψήματα του καλοκαιριού - Δρουν και θεραπευτικά

Ποιος είπε ότι τα βότανα είναι μόνο για το χειμώνα για τον βαρύ καιρό και τα κρυολογήματα;

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί μπροστά σε ένα ποτήρι παγωμένο ρόφημα από made in Greece παραγόμενα βότανα και δη από τη γη της ευλογημένης Κρήτης.

Η Ρόδω και ο σύζυγός της Νίκος έχουν βάλει σκοπό να καταρρίψουν την αντίληψη και την συνήθεια που υπάρχει ότι τα ελληνικά βότανα είναι ιδανικά για αφεψήματα για την καταπολέμηση των ιώσεων και των κρυολογημάτων που κουβαλά μαζί του ο χειμώνας. Σε αντίθεση οι δύο εμπνευστές και δημιουργοί της εταιρείας Tofillo θέλουν να πείσουν τους πάντες ότι τα βότανα της ελληνικής γης μπορούμε να τα απολαμβάνουμε καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και με διάφορες χρήσεις πλην των αφεψημάτων.

Οι δυο τους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα όμορφα Χανιά της Κρήτης. Η αγάπη τους για τη φύση, ο σεβασμός στη γη που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους, η εκτίμηση όσων απλόχερα τους χάρισε η Κρητική γη και η γνώση της δύναμης των βοτάνων με τις αμέτρητες χρήσεις και τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου αποτέλεσαν τον οδηγό για να δημιουργήσουν και να εξελίξουν την εταιρεία τους.

Με βασικές σπουδές στη γεωπονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Προστασία Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και με πτυχίο από την σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Ηρακλείου, ο Νίκος και η Ρόδω προσπαθούν να «παντρέψουν» την επιστημονική γνώση με τη λαϊκή πρακτική των προγόνων τους και να δώσουν πρακτικές λύσεις σε κάθε στάδιο της παραγωγικής και μεταποιητικής διαδικασίας.

Η εταιρεία τους, Tofillo, όπως και το ίδιο το όνομά της είναι εμπνευσμένα από την φύση… Αναζητώντας ένα όνομα από την ίδια την φύση επέλεξαν το μέρος με το οποίο τα φυτά αναπνέουν και αισθάνονται, αλλά και εκείνο που (μαζί με τα άνθη) τους δίνει την πιο έντονη γεύση στα παρασκευάσματα τους. Το μέρος του φυτού είναι Tofillo.

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Παρατηρώντας ότι κάποιες συνήθειες και προϊόντα που βρίσκονται στην καθημερινή μας διατροφική κουλτούρα, ήταν άγνωστα στο ευρύτερο κοινό, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τη γνώση της οικογενειακής παράδοσης και την επιστημονική τους τεχνογνωσία, για να δώσουν πρόσβαση σε όλους τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, σε αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό της κρητικής γης.

Τα αφεψήματα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές γενιές στην Κρήτη, για την αντιμετώπιση ενός κρυολογήματος, για κάποιες στομαχικές διαταραχές, για χαλάρωση πριν τον ύπνο ή τόνωση κατά την διάρκεια της ημέρας. Από παιδιά κιόλας, ήταν το βασικό κέρασμα όταν επισκέπτονταν αγαπημένα πρόσωπα. Αργότερα, στο σπίτι των φίλων τους μελετώντας, γελώντας με αστείες ιστορίες ή παίρνοντας σημαντικές αποφάσεις πάντα πάνω από μία κούπα τοπικό τσάι.

 

Η βασική τους όμως ανησυχία πάνω σε αυτή την προσπάθεια ήταν πως θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές ποσότητες χωρίς να προσβάλουν την ισορροπία της φύσης… Ποια φυτά θα επιλέξουν; Την απάντηση τους την έδωσε η ίδια η φύση και τα κτήματά τους, τα οποία ήταν και είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα και γεωργική κόπωση εδώ και χρόνια. Αποφάσισαν λοιπόν, χωρίς δεύτερη σκέψη να αξιοποιήσουν το μοναδικό μικροκλίμα και τα βότανα που ενδημούσαν ήδη εκεί. Ξεκίνησαν μια συστηματική και οργανωμένη βιολογική καλλιέργεια.

 

Εφόδιό τους η αγάπη για τη γη, το πάθος τους γι' αυτό που κάνουν και η τεχνογνωσία τους που τους επέτρεψε να οργανώσουν την παραγωγή και την μεταποίηση ώστε να εξασφαλίσουν υψηλή ποιότητα και ασφάλεια σε όλα τα στάδια τα οποία ελέγχουν οι ίδιοι. Επενδύοντας σε νέο ανθρώπινο δυναμικό και σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες το tofillo έγινε πραγματικότητα.

Το tofillo είναι ουσιαστικά μία συλλογή από προσεκτικά επιλεγμένα βότανα της Κρήτης και χόρτα της Μεσογείου. Η επιλογή έγινε με κριτήριο την γεύση, την ευεργετικότητα στην υγεία του ανθρώπου, την παραδοσιακή χρήση τους ως αφέψημα μέσα στους αιώνες, αλλά και την ενδημικότητα τους στο μικροκλίμα της Κρήτης.

Τα πλέον χαρακτηριστικά αρωματικά φυτά που παράγει το νησί είναι η μαλοτήρα (Sideritis syriaca spp. Syriaca), το δίκταμο (Origanum dictamnus), το φασκόμηλο (Salvia futicosa), η αγριομαντζουράνα (Origanum microphyllum), το θυμάρι (Corridothymus capitatus) κ.α. Αυτά λόγω των αιθέριων ελαίων που εμπεριέχουν χρησιμοποιούνται και ως συστατικά στη μαγειρική, στην παρασκευή αφεψημάτων αλλά και ως θεραπευτικά.

 

Διαβάστε την συνέχεια στο MadeinGreece.news

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ