Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Φανταστικές εικόνες: Δύτες ανασύρουν 2 τόνους δίχτυα - φαντάσματα από την Χαλκιδική

Δύτες ανασύρουν 2 τόνους δίχτυα φαντάσματα από περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα...

Στις 18-20 Μαΐου, για 2η συνεχόμενη χρονιά, η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πρωτοβουλία Healthy Seas επέστρεψε στο Στρατώνι Χαλκιδικής, ώστε να ολοκληρώσει τον καθαρισμό υποθαλάσσιας περιοχής, πλούσιας σε βιοποικιλότητα, που μέχρι πρόσφατα ήταν επιβαρυμένη από 3 τόνους δίχτυα. Τον περασμένο Νοέμβριο η καταδυτική ομάδα απομάκρυνε περισσότερο από 1 τόνο ενώ τις προηγούμενες ημέρες, οι 4 Ολλανδοί και 6  Έλληνες δύτες που επιχείρησαν στην περιοχή, ανέσυραν 2 ακόμα τόνους δίχτυα φαντάσματα από τον πυθμένα. 

Η αποστολή ανάσυρσης των διχτυών αποτελεί συνεργασία των ομάδων κατάδυσης Ghost Fishing Greece, Ghost Fishing Ολλανδίας, AquaTec, UFR Team, καθώς και Northern Greece Underwater Explorers, με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Στρατωνίου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ήταν κατά πολλούς το αποκορύφωμα της τριήμερης αποστολής, προσελκύοντας στο λιμάνι τα παιδιά και τους γονείς από τα γύρω χωριά, ώστε να γνωρίσουν από κοντά την καταδυτική ομάδα και να τους παρατηρήσουν επί το έργο. 

Η Ελίνα Σαμαρά, θαλάσσια βιολόγος του νεοσύστατου «Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο» έλαβε μέρος στις καταδύσεις: «Συναντήσαμε εντυπωσιακή λίστα ειδών, συμπεριλαμβανόμενων το υπό προστασία θαλάσσιο θηλαστικό Delphinus delphis, το σαλάχι Raja radula, Cladocora caespitosa, λιβάδια ποσειδωνίας Posidonia oceanica και το κοχύλι Tonna galea.

Η απομάκρυνση των διχτυών θα επιτρέψει στη θαλάσσια ζωή να αποικίσει ξανά το χαμένο της βιότοπο ενώ τα δίχτυα δε θα ξανά αποτελέσουν απειλή εμπλοκής για τα θαλάσσια είδη της περιοχής.”

Στη διπλανή, παράκτια περιοχή του Στρατωνίου, υπάρχει μοναδική αποικία των δύο ειδών ιππόκαμπων που συναντάμε στη Μεσόγειο: Hippocampus hippocampus και Hippocampus guttulatus. Και τα δύο είδη έχουν χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ως «εγγύς απειλούμενα» και κινδυνεύουν από την εμπλοκή σε δίχτυα και από την εξαφάνιση του βιοτόπου τους. 
Τα δίχτυα τώρα θα ξεκινήσουν ένα νέο ταξίδι. Θα μεταφερθούν στη Διοπάς Α.Ε., συνεργάτη της Healthy Seas στη Βόρεια Ελλάδα.

Από εκεί, θα αποσταλούν στη Nofir A.S για καθαρισμό και διαλογή, και εν συνεχεία στο εργοστάσιο της Aquafil που βρίσκεται στη Σλοβενία, για να μετατραπούν, μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα, σε νήμα ECONYL®, τη βάση για ολοκαίνουργια προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, και χαλιά.

Η Healthy Seas αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την κυκλική οικονομία, κατά την οποία τα απορρίμματα αποτελούν πόρους για νέες παραγωγικές διαδικασίες.

Η αποστολή στο Στρατώνι αποτέλεσε την πρώτη από τέσσερις κύριες δράσεις της Healthy Seas που θα πραγματοποιηθούν το 2019 σε όλη την Ευρώπη, με σκοπό την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της απομάκρυνσης διχτυών φαντασμάτων και της ευαισθητοποίησης του κοινού. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ