Άκης Πετρετζίκης: Μας φτιάχνει εντυπωσιακή τάρτα brownie και την συνοδεύει με παγωτό καϊμάκι

Το τέλειο γλυκό... 

Συστατικά

Για τη βάση

300 γρ. ζάχαρη καστανή

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

150 γρ. κουβερτούρα

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

50 γρ. γάλα

1 πρέζα αλάτι

Για το brownie

400 γρ. κουβερτούρα

330 γρ. βούτυρο

400 γρ. ζάχαρη καστανή

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

6 αυγά μεσαία

1 πρέζα αλάτι

230 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για το σερβίρισμα

παγωτό καϊμάκι

λιωμένη κουβερτούρα

κακάο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη βάση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά για να αφρατέψει.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε.
  • Μόλις αφρατέψουν τα υλικά στο μίξερ βάζουμε 3 κ.σ. από τα στερεά υλικά, το εκχύλισμα βανίλιας, το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Αφαιρούμε από τη ζύμη 150 γρ. και την αφήνουμε στην άκρη. Με αυτή τη ζύμη θα φτιάξουμε τα μπισκότα για το σερβίρισμα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 28 εκ. και βάζουμε τη ζύμη. Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και απλώνουμε τη ζύμη ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της βάσης και 1 εκ. περιμετρικά σχηματίζοντας το γείσο.
  • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  • Χωρίζουμε τα 150 γρ. από τη ζύμη σε 10 κομμάτια και πλάθουμε σε μπισκότα. Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 12-14 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη βάση και τα μπισκότα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το brownie

  • Αφήνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και το βούτυρο. Μεταφέρουμε πάνω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει δημιουργώντας μπεν μαρί. Ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να λιώσουν και ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το μείγμα από το μπεν μαρί και ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη βάση και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφήνουμε 15-20 λεπτά να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε με παγωτό, τα μπισκότα, λιωμένη κουβερτούρα και κακάο.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ