Η Μαρία Εκμεκτσίογλου παρουσίασε το βιβλίο της "Ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης κουζίνας"

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιανού, παρουσιάστηκε την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 20:30, το βιβλίο της αγαπημένης μαγείρισσας του ελληνικού κοινού Μαρίας Εκμεκτσίογλου, Ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης κουζίνας, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.  

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τη συγγραφέα πολλοί και σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου, της μουσικής και του τύπου.

Στην παρουσίαση μίλησαν η παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός Κατερίνα Ζαρίφη, ο Πρέσβης Ελληνικής Γαστρονομίας Μιλτιάδης Καρούμπας, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντώνης Λουδάρος, οι οποίοι –ο καθένας ξεχωριστά– αναφέρθηκαν με τα θερμότερα λόγια στο βιβλίο και στην προσωπική σχέση και εκτίμησή τους για τη Μαρία Εκμεκτσίογλου.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η ίδια η συγγραφέας, η οποία ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρίσκονταν, τους ομιλητές της που της έκαναν την τιμή να συμμετάσχουν και να μιλήσουν τόσο επαινετικά για το νέο της βιβλίο, ενώ αφιέρωσε το βιβλίο της στις τρεις μεγάλες αγάπες της ζωής της, τους τρεις γιους της, αλλά και στον κύριο Αχιλλέα από την Αλεξάνδρεια, ο οποίος τη μύησε από μικρή ηλικία στα μυστικά των μπαχαρικών.

Στη συνέχεια τόνισε την αξία και τη σημασία που έχουν τα μπαχαρικά στη ζωή και στην τροφή μας και αποκάλυψε όλα τα μυστικά για τους πολύτιμους κόκκους των μπαχαρικών ενώ ανέτρεξε στα παιδικά της χρόνια στο Καντιλί, τότε που μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες της οικογένειας ήταν σε μόνιμη σύγκρουση για το ποιο μπαχαρικό ταιριάζει περισσότερο στο κάθε φαγητό, με τον παντοτινό καβγά για να μην αλλάξουν οι συνήθειες μαγειρέματος που επιβάλλουν οι αιώνιοι άγραφοι κανόνες της Πολίτικης κουζίνας.  

Ξεχωριστή νότα στη χθεσινή βραδιά έδωσαν οι εκπληκτικές ερμηνείες των Σοφία Βόσσου και  Στέφανου Κόκκαλη, με δύο κομμάτια που έγραψαν ειδικά για το βιβλίο και που αφιέρωσαν στη συγγραφέα.

"Κάποιες στιγµές, όταν αναβλύζουν από τις κατσαρόλες µου τα αρώµατα των µπαχαρικών που χρησιµοποιώ, κλείνω τα µάτια και µεταφέροµαι νοερά στα παιδικά µου χρόνια στο Καντιλί στον Βόσπορο, στις ηµέρες της Παναγίας, που γιόρταζα και στο σπίτι υπήρχε πυρετός ετοιµασιών, µε τη γιαγιά Βασίτσα στο τιµόνι της κουζίνας, τη µαµά Σοφούλα από δίπλα, το Ελενάκι και τη Μακρουίτσα σε βοηθητικές θέσεις... Ήταν όλες σε µόνιµη σύγκρουση µε τη γιαγιά για το ποιο µπαχαρικό ταιριάζει περισσότερο στο κοκκινιστό, µε τον παντοτινό καβγά µην αλλάξουν οι συνήθειες µαγειρέµατος των συγκεκριµένων πιάτων, γιατί υπάρχουν οι αιώνιοι άγραφοι νόµοι της Πολίτικης Κουζίνας. Νόµοι που δεν άλλαξαν, ούτε πρόκειται να αλλάξουν ποτέ! 

Τα µπαχαρικά είναι ο πλούτος στη ζωή και στην τροφή µας. Είναι το µαγικό ραβδάκι κάθε µάγειρα και κάθε µαγείρισσας, που µπορεί να µετατρέψει ένα απλό πιάτο σε µια πανδαισία γεύσης και µαγείας, µε αρώµατα αισθησιακά, ακόµα κι αφροδισιακά. Λίγοι κόκκοι κλεισµένοι σε ένα τοσοδούλι µπουκαλάκι που, έτσι και απελευθερωθούν, κάνουν τόσο αισθητή την παρουσία τους, όπως κάθε πολύτιµο αγαθό που τοποθετείται σε µικρή συσκευασία. Κι ας µην ξεχνάµε ότι ο δρόµος για την καρδιά περνάει από το στοµάχι".  Μ. Ε. 


Η Μαρία Εκµεκτσίογλου γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας µεγάλος έρωτας και ένας γάµος την κράτησαν στη Θεσσαλονίκη για 15 χρόνια. Μετά τον χωρισµό της επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζει µε τους τρεις γιους της, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη.


Διδάσκει στο Πανεπιστήµιο Okan γαστρονοµία και είναι ιδιοκτήτρια και επικεφαλής σεφ µαζί µε τους γιους της των εστιατορίων Maria’s στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Είναι µέλος της Chaîne des Rôtisseurs, του Συλλόγου Γαστρονοµίας Τουρκίας, του διοικητικού συµβουλίου του συλλόγου «Χαµένες Γεύσεις του Αιγαίου» και του Chef Club Ελλάδας. Κάνει τηλεοπτικές εκποµπές στην Ελλάδα και στην Τουρκία και έχουν κυκλοφορήσει 6 βιβλία της και στις δύο χώρες. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ