Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Έχουμε λιγότερους φίλους από όσους νομίζουμε πως έχουμε;

Ψάχνουμε το λιμάνι ηρεμίας για όλα όσα αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας.

Ο πιο αναζωογονητικός τομέας στη ζωή μας βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις. Οικογένεια, σύντροφοι και φίλοι είναι αυτοί που μας δίνουν την αίσθηση οτι σε αυτόν τον κόσμο δεν είμαστε μόνοι μας. Εδώ πρέπει να προσέξουμε. Δεν έχουμε πολλούς φίλους!

Διαχωρίζουμε τους γνωστούς και την παρέα από τους φίλους.
Μια καλή αρχή για να αναγνωρίσουμε το ποιοί είναι οι πραγματικοί μας φίλοι και ποιοί όχι, είναι ο διαχωρισμός με κριτήριο το βάθος. Μπορεί να έχουμε παρέες με τις οποίες περνούμε ευχάριστα και διασκεδάζουμε. Είναι απαραίτητα φίλοι μας; Σίγουρα όχι. Πέραν του τετριμμένου «οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα», υπάρχει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό που συνήθως ξεχνάμε. Ποιό; Οι φίλοι φαίνονται στις χαρές μας. Στις μεγάλες χαρές μας. Όταν έχετε μια επιτυχία να γιορτάσετε, όταν είστε σε απογείωση, όταν είστε ευτυχισμένοι. Εκεί θα δείτε ποιοί είναι φίλοι σας και ποιοί είναι απλώς, «γνωστοί» σας.

Ανακαλύπτουμε τοξικούς ανθρώπους, πίσω από…χαμόγελα.
Το να περνάμε ωραία την ώρα μας με ανθρώπους, όσο και αν είναι διασκεδαστικό, δεν παύει να είναι επικίνδυνο. Αν δε δίνουμε βάση στο ποιός είναι ο άνθρωπος με τον οποίο συναναστρεφόμαστε, τα πράγματα δε θα καταλήξουν καλά. Όταν αναλωνόμαστε σε επιφανειακά ζητήματα (διασκέδαση, χιούμορ, κτλ) ξεχνάμε να κοιτάξουμε το βάθος του πηγαδιού. Με μεγάλη στεναχώρια, αν ψάξουμε στον ευρύτερο κύκλο μας, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε «πάρε-δώσε» με τοξικούς ανθρώπους στους οποίους, πάνω στην «πλάκα» και στη διασκέδαση, έχουμε κάνει το λάθος να πούμε σημαντικά πράγματα. Κάποια στιγμή βλέπουμε άσχημες συμπεριφορές. Αντί να απογοητευόμαστε, καλό είναι να σκεφτόμαστε ποιοί άνθρωποι μας πλαισιώνουν και αν το «γέλιο» είναι πάντα αθώο…

Μαθαίνουμε τι ζητάμε από τους ανθρώπους.
Πολλά από τα προβλήματα που έχουμε με τους ανθρώπους, έρχονται από εμάς τους ίδιους. Μπορεί να έχουμε αισθανθεί θύματα πολλές φορές. Να έχουμε επενδύσει σε φιλίες και ανθρώπινες σχέσεις και τελικά να βλέπουμε οτι έχουμε ζημιά. Αν είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τότε δεν κατηγορούμε αυτούς που μας έβλαψαν. Αμέσως θα διαπιστώσουμε οτι δώσαμε χώρο, χωρίς να τον αξίζουν, ΣΕ κάποιους ανθρώπους. Θα δούμε οτι δεν είχαμε σαφείς και ξεκάθαρες προτιμήσεις αναφορικά με το τι ζητάμε στους ανθρώπους που θέλουμε να είναι δίπλα μας. Και τονίζουμε το «δίπλα μας» και όχι το «γύρω μας». Οι άνθρωποι που θέλουμε δίπλα μας, οι κοντινοί και στενοί φίλοι, δεν έχουν σχέση με αυτούς που μπορεί απλώς να μας περιβάλλουν. Επομένως, βάζουμε κριτήρια και μαθαίνουμε τι ζητά ο εαυτός μας από τους ανθρώπους. Έτσι, θα «ξεκαθαρίσουμε» τον περίγυρό μας, αναφέρει το tsemperlidou.gr.

Να είμαστε δίπλα σε αυτούς που μπορούμε άνετα να κάνουμε αυτοκριτική.
Ίσως το σπουδαιότερο πράγμα στις ανθρώπινες σχέσεις. Η πηγαία και αγνή άνεση που νιώθουμε όταν είμαστε κοντά σε όσους αξίζουν την εγγύτητα. Όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης. Αυτής της όμορφης ζέστης που υπάρχει μεταξύ ανθρώπων που έχουν δέσιμο και γνήσια ψυχική επαφή. Το μυστικό του ξεκαθαρίσματος ανθρώπων του περίγυρού μας, βρίσκεται μέσα στην ερώτηση: «Με ποιούς ανθρώπους δε νιώθω ευάλωτος/η να αποκαλύψω τα ελαττώματά μου και τα μειονεκτήματά μου;». Εκεί που μπορούμε να νιώσουμε κατανόηση, εκεί που δε θα μας κατηγορήσουν ούτε θα μας επικρίνουν, εκεί έχουμε φίλους και αληθινούς δεσμούς. Εκεί υπάρχει εμπιστοσύνη και ανθρώπινη επικοινωνία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ