Χταπόδι έπνιξε δελφίνι που το έτρωγε- Γιατί ο περίεργος θάνατος απασχολεί τους επιστήμονες

Το πανεπιστήμιο Murdoch της Αυστραλίας διεξήγαγε έρευνα για τον θάνατο ενός δελφινιού το 2015 καθώς ο θάνατός του προκάλεσε την περιέργεια των επιστημόνων.

Πιο συγκεκριμένα, τον Αύγουστο εκείνου του έτους είχε βρεθεί ένα αρσενικό δελφίνι νεκρό σε μία παραλία που απέχει δύο ώρες από το Περθ, έπειτα από ασφυξία την οποία του προκάλεσε χταπόδι - γεύμα.

Σύμφωνα με αυτή μάλιστα, το νεαρό ρινοδέλφινο της Ινδονησίας αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό ασφυξίας από χταπόδι.

Όπως αποκαλύπτει το National Geographic το ρινοδέλφινο βρέθηκε νεκρό με τα πλοκάμια του χταποδιού να κρέμονται έξω από το στόμα, οι ερευνητές ωστόσο αποφάσισαν να ερευνήσουν εξονυχιστικά τη σορό του καθώς η κατάστασή του, εξωτερικά τουλάχιστον, ήταν εξαιρετική. Έτσι, το ρινοδέλφινο μεταφέρθηκε σε ειδικό εργαστήριο όπου τελικά διαπιστώθηκε η αιτία θανάτου.

Τι έδειξε η νεκροψία

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας που περιγράφονται σε πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Marine Mammal Science αναφέρουν ότι το νεαρό ρινοδέλφινο κατέληξε ενώ προσπαθούσε να καταπιεί το τελευταίο του γεύμα.

Τα δελφίνια μπορούν να αποσυνδέσουν την επιγλωττίδα τους - ένα πτερύγιο από ιστό που συνδέει τον λάρυγγα με τον φυσητήρα - για να ανοίξουν το λαιμό τους και να καταπιούν μεγαλύτερα κομμάτια φαγητού. Ο ερευνητής διενήργησε τη νεκροψία λέει ότι το μεγάλο κεφαλόποδο φαίνεται να είχε αρπάξει το λάρυγγα του ρινοδέλφινου με ένα από τα πλοκάμια του που ξεπερνούσαν το ένα, εμποδίζοντας την επανασύνδεση λάρυγγα-φυσητήρα με αποτέλεσμα να επέλθει η ασφυξία.

Σύμφωνα με ερευνητές πάντως, τα δελφίνια, επειδή τα χταπόδια δεν αποτελούν εύκολη τροφή, τα πετούν στον αέρα στην προσπάθειά τους να τα μαλακώσουν. Με βάση αυτό προκύπτει ότι το ρινοδέλφινο που βρέθηκε νεκρό στην παραλία του Περθ πιθανότατα δεν προσπάθησε αρκετά να μαλακώσει την τροφή του.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι το γεγονός ότι αν και το ρινοδέλφινο είναι το πρώτο περιστατικό θανάτου από ασφυξία που καταγράφεται, πιθανότατα τέτοιοι θάνατοι επέρχονται συχνότερα στη φύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ