Θεϊκή κοτόπιτα με χειμωνιάτικα λαχανικά από την εξαιρετική Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Αυτή τη θεϊκή κοτόπιτα με λαχανικά και χωριάτικο φύλλο, θα την ευχαριστηθείτε πολύ! Φτιάξτε την οπωσδήποτε

Υλικά Συνταγής
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
1 κοτόπουλο γύρω στο 1½ κιλό
5-6 μέτρια ξερά κρεμμύδια
4 πράσα
4 φρέσκα κρεμμύδια
4 καρότα
250 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
250 γραμ. κασέρι
2 αυγά
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. αλεύρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο

 

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση
Για τη θεϊκή κοτόπιτα με λαχανικά, πρώτα καθαρίζουμε και χαράζουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια. Τα βράζουμε μαζί με το κοτόπουλο σε κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσει το πουλερικό. Στραγγίζουμε τα κρεμμύδια και αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει. Κρατάμε τον ζωμό.

Ξεκοκαλίζουμε και ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο.

Σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρουμε τα λαχανικά χωρίς να πάρουν χρώμα μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το ψαχνό κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.

Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο ζωμό (1φλ.) και αφήνουμε να πήξει η κρέμα που σχηματίζεται. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και το τυρί.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ρηχό ταψί για πίτα 40 εκ.. Στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα. Απλώνουμε τη γέμιση σε μια στρώση. Γυρίζουμε τις ακτές των φύλλων πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα λαδώνουμε ενδιάμεσα. Τα στρώνουμε λίγο τσαλακωμένα. Χαράζουμε την πίτα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 1 ώρα, μέχρι η πίτα να ροδίσει και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10′ να τραβήξει τα υγρά της.

Extra tip

Για πιο αφράτο και τραγανό αποτέλεσμα, την ώρα που στρώνουμε τα πάνω φύλλα, λαδώνουμε καλά τα χέρια και ξεχειλώνουμε τα φύλλα τραβώντας απαλά. Έτσι μεγαλώνει η επιφάνεια του φύλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα αν σχιστεί το φύλλο. Έτσι θα κάνει περισσότερες τσακίσεις και το αποτέλεσμα θα είναι τραγανή και καλοψημένη πίτα.

 

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ