Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί: Απίστευτο κέικ μανταρίνι με ρόδι

Ένα μοναδικό κέικ που θα λατρέψετε!

Συστατικά
5 μανταρίνια
4 μέτρια αυγά
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
225 αλεσμένα αμύγδαλα ή αμύγδαλο σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν
αλεύρι, για το άλειμμα της φόρμας
βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
Για το σιρόπι

120 ml χυμός από φρέσκο ρόδι
30 γρ. μέλι
1 κ.γ μελάσα ροδιού
1 μεγάλο ρόδι (450 γρ. περίπου + έξτρα σπόροι για το σερβίρισμα)

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Τοποθετούμε τα μανταρίνια σε μία μεσαία κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες μέχρι τα μανταρίνια να είναι πολύ μαλακά.
Συμπληρώνουμε με νερό εάν χρειαστεί.
Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Αλευροβουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στην μέση και διάμετρο 23 εκ., αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τα κρύα μανταρίνια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα αλέθουμε μαζί με την φλούδα τους στο μούλτι μέχρι να λιώσουν τελείως.
Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 6-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το μπέικιν και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας.
Προσθέτουμε τα αλεσμένα μανταρίνια στο μείγμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα, ψήνουμε για 20 λεπτά.
Μετά από 20 λεπτά γυρνάμε τη φόρμα 180 μοίρες στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.
Ελέγχουμε τρυπώντας με ένα ίσο μαχαίρι το κέικ.
Εάν βγαίνει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Αφαίρουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως μέσα στην φόρμα του.
Για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τον χυμό απο το ρόδι, το μέλι, τη μελάσα και φέρνουμε σε βρασμό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να δέσει
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τους σπόρους του ροδιού.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και περιχύνουμε πάνω απο το κέικ το ζεστό σιρόπι μαζί με τους σπόρους από το ρόδι.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ