Good news: Επιστρέφονται 1.400 ευρώ σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους - πότε η πληρωμή;

Ανοίγει, αλλά με αγκάθια ο δρόμος για την επιστροφή μέρους της υγειονομικής εισφοράς σε συνταξιούχους.

Τον Δεκέμβριο, περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν επιστροφή έως 1.400 ευρώ έκαστος, από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 4%, η οποία τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε σε 6%, που αχρεωστήτως είχε παρακρατηθεί.

Σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Απονομής Συντάξεων του Υπουργείου Εργασίας (αρ.1375934/19-10-2017), επισημαίνεται ότι η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί εφάπαξ, όπως αναφέρει το athina984.gr

“Αγκάθια”
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνουν ότι η επιστροφή των διαφορών αποτελεί εκπεφρασμένη βούληση της ηγεσίας του υπουργείου, ωστόσο:

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, έχουν ενημερωθεί και αναμένεται η απάντηση τους.

Εκκρεμεί η ολοκλήρωση της ακριβούς αποτίμησης ως προς τους δικαιούχους και το κόστος.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο, στην υπουργική απόφαση να υπάρξει πρόβλεψη συμψηφισμού μέρους ή του συνόλου του ποσού με χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) ο επαναπροσδιορισμός για την επιστροφή της εισφοράς αφορά στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2012 έως τις 30 Ιουνίου του 2016, οπότε υπήρξε υπολογισμός της κράτησης επί του ποσού της αρχικής σύνταξης και όχι αυτής που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι μετά τις αλλεπάλληλες μνημονιακές περικοπές (Ν. 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012 και αντίστοιχες κρατήσεις του Δημοσίου).

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) υπολογίζει ότι οι απώλειες από την παρακράτηση φθάνουν έως και τα 1.400 ευρώ ανά συνταξιούχο, ενώ συνολικά θα πρέπει να επιστραφούν περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

…και εξαιρέσεις
Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, βασιζόμενοι στο έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στις παρακάτω περιπτώσεις:

Σε όσους έχουν ήδη επιστραφεί με οποιονδήποτε τρόπο (δικαστική απόφαση κλπ).

Σε συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είχαν υποστεί μειώσεις με βάση τις διατάξεις των μνημονιακών νόμων, διότι είχαν νόμιμα εξαιρεθεί.

Στις περιπτώσεις που είχαν επιστραφεί στους δικαιούχους ποσά υγειονομικής περίθαλψης που αχρεωστήτως είχαν παρακρατηθεί (π.χ. λόγω εξαίρεσης από την κράτηση σε διπλοσυνταξιούχους ή σε εργαζόμενους συνταξιούχους.

Στις περιπτώσεις που ο υπολογισμός της εισφοράς κλάδου ασθενείας γινόταν στο ποσό της σύνταξης από το οποίο είχαν ήδη αφαιρεθεί τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις που έγιναν με τις διατάξεις των παραπάνω νόμων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ