Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Γιατί πρέπει να πλένετε τα καινούρια σας ρούχα - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Eίναι πιθανό να σας μεταδώσουν βακτήρια που ίσως μετέφεραν οι άνθρωποι που τα είχαν δοκιμάσει πριν από εσάς.

Τα καινούρια σας ρούχα πρέπει να πλένονται πάντα προειδοποιούν οι ειδικοί καθώς τα χημικά που χρησιμοποιούνται προκειμένου να μην τσαλακώνονται μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, ερεθισμούς και αλλεργίες.

Εκτός όμως από αυτό, είναι πιθανό να σας μεταδώσουν βακτήρια που ίσως μετέφεραν οι άνθρωποι που τα είχαν δοκιμάσει πριν από εσάς.

Ορισμένοι μάλιστα επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν και τον κίνδυνο για καρκίνο, όιπως τονίζει το medicalnews.gr

Συγκεκριμένα, τεστ στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι τα επίπεδα τέτοιων χημικών σε ρούχα που είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα ήταν 900 φορές υψηλότερα από ό,τι επέτρεπαν τα επίπεδα ασφαλείας.

Γι’ αυτό, καλό θα είναι κάθε καινούργιο ρούχο που παίρνουμε να το πλένουμε καλά και να το ξεπλένουμε δύο φορές πριν το φορέσουμε.

Τα ρούχα απορροφούν διάφορες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα και σε αντικείμενα. Επιστήμονες μάλιστα από το Τορόντο διαπίστωσαν ότι οι ίνες στα βαμβακερά υφάσματα και τα υφάσματα από πολυεστέρα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τον αέρα συγκριτικά με άλλα υφάσματα.

Οι ουσίες αυτές (π.χ. η δισφαινόλη Α, οι φθαλικοί εστέρες, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια, οι πολυβρωμιούχοι διφαινυλαιθέρες) έχει διαπιστωθεί ότι επεμβαίνουν στη λειτουργία των φυσικών ορμονών ή μιμούνται τη λειτουργία τους, προκαλώντας μια πληθώρα προβλημάτων, όπως παχυσαρκία, αναπτυξιακές διαταραχές και μειωμένη γονιμότητα.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να πλένουμε, και κυρίως να ξεπλένουμε, τα ρούχα όσο καλύτερα μπορούμε. Πρόσφατα, μάλιστα, βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φλις (ένα είδος ζεστού υφάσματος) αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης για το υδάτινο περιβάλλον, καθώς κατά το πλύσιμό τους απελευθερώνονται εκατοντάδες μικροσκοπικές ίνες πολυεστέρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ