NY TIMES: Ποια είναι η Δανέζα επίτροπος που μοιράζει καμπάνες δις σε Google και φοβίζει Silicon Valley

Ποια είναι η Μάργκαρετε Βεστάγκερ που δε δίστασε να ρίξει πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ στη Google, ειναι η γυναίκα που τρομάζει τους κολοσσούς της τεχνολογίας   

Οι κολοσσοί των νέων τεχνολογιών αισθάνονται συχνά το χέρι της Δανέζας επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ στην τσέπη τους, γεγονός που την έχει καταστήσει τον μεγαλύτερο φόβο τους..

Θα μπορούσε να ενσαρκώνει το ρολο της Μεγάλης Αικατερίνης σε ταινία εποχής , αλλά τελικά ενέπνευσε το "Borgen": Συνωμοσίες Εξουσίας", όπου η πρωταγωνίστρια είναι μία εφυής και δυναμική πρωθυπουργός. Η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού , Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι πολύ σκληρή πολιτικός, αφού το να τα βάλει κανείς με τη Silicon Valley δεν είναι εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον το να ρίχνει με απλοχεριά πρόστιμα 2,4 δις ευρώ στη Google , ενώ είχε ζητήσει από την Apple να καταβάλει φόρους 13 δις ευρώ , στην Ιρλανδία.

Μαλιστα έχει αποκτήσει τόσο σκληρή φήμη , που μεσα στο μακρύ κατάλογο της βρέθηκαν Εταιρείες όπως η  Starbucks, η Disney και η General Electrics, ενώ και το Facebook είναι στο στόχαστρό της.

 Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα αυστηρή στο θέμα το αθέμιτου ανταγωνισμού, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ απέκτησε αμέσως τη φήμη της σκληρής όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2014: «Δεν έχει ίχνος συναισθηματισμού» έγραψαν οι New York Times.

Η Δανέζα επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι 48 ετών και κατάγεται από οικογένεια Λουθηρανών, αφού τόσο ο ο πατέρας της, όσο και η μητέρα της, ο Χανς και η Μποντίλ, ήταν εφημέριοι. 

Αυτό το θρησκευτικό περιβάλλον συνδέεται για πολλούς με μία ηθική προσέγγιση της δουλειάς της: Η Apple αποδίδει μόλις 50 ευρώ στο ιρλανδικό κράτος για κάθε ένα εκατομμύριο που κερδίζει - μόλις το 0,005%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 12,5%, τον ήδη μικρό φόρο που επιβάλλει η Ιρλανδία στις επιχειρήσεις για να τις προσελκύσει. Η αδικία, επομένως, θα πρέπει να διορθωθεί.

Πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου - ρεκόρ, ύψους 2,42 δισ. ευρώ, στην Alphabet, μητρική εταιρεία της Google λόγω της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μηχανών αναζήτησης.

Οι Βρυξέλλες διέταξαν τον τεχνολογικό «κολοσσό» να σταματήσει τις παράνομες πρακτικές εντός των επόμενων 90 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να αποπληρώσει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 5% του παγκόσμιου τζίρου του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ