Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Έρευνα του Χάρβαρντ: Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο Πάρκισον

Έρευνα του Χάρβαρντ δείχνει τη σχέση Πάρκινσον και γαλακτοκομικών.

Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology υποστηρίζει ότι η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον.

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με μια ομάδα ερευνητών και επικεφαλής την Κάθριν Χιούζ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 80.700 γυναίκες και 48.600 άνδρες, σε χρονικό ορίζοντα 25 ετών. Σε αυτό το διάστημα, 1.036 άτομα εκδήλωσαν νόσο Πάρκινσον.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν την κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλακτος, τυριού, γιαουρτιού, βουτύρου, παγωτού κ.α.), και περιεκτικότητας σε λιπαρά και διαπίστωσαν ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά δεν αύξαναν τον κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον.

Όμως, όσοι κατανάλωναν πάνω από τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με λίγα λιπαρά είχαν κατά μέσο όρο 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν νόσο Πάρκινσον, σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερη από μια μερίδα γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών τη μέρα.

Σύμφωνα με το sciencedaily.com,  η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών, με χαμηλά και πλήρη λιπαρά, σχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον.

«Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για τη σχέση γαλακτοκομικών και νόσου Πάρκινσον.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει μια μέτρια αύξηση του κινδύνου για νόσο Πάρκινσον λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά.

Τέτοια προϊόντα, που καταναλώνονται ευρέως, μπορεί να αποτελούν ένα αποφεύξιμο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο», εξηγεί η Δρ Χιούζ.

Παρόλα αυτά, σπεύδει να συμπληρώσει ότι, ο κίνδυνος είναι χαμηλός, καθώς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά κάθε μέρα, μόνο το 1% εμφάνισαν νόσο Πάρκινσον στη διάρκεια της 25ετίας.

Συγκριτικά, από όσους κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά καθημερινά, το 0,6% εμφάνισαν τη νόσο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ