Το νερό σημαντικός σύμμαχος σε καθημερινά προβλήματα υγείας

Πίνουμε νερό, για να αισθανόμαστε καλά!

Η κατανάλωση αρκετού νερού καθημερινά είναι ζωτικής σημασίας. Ζώντας σε ταχύτατους ρυθμούς όμως, είναι πιθανό να δυσκολεύεστε στον υπολογισμό της ποσότητας νερού που καταναλώνετε.

Παρόλα αυτά, είναι εξαιρετικά σημαντική η κατανάλωση του, μιας και το σώμα αλλά και ο πλανήτης, αποτελούνται από 75% νερό.

Αν αισθάνεστε κουρασμένοι, αγχωμένοι ή ζαλισμένοι, η αφυδάτωση μπορεί να είναι η αιτία.

Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να χάσετε τις αισθήσεις σας. Πέρα από την αφυδάτωση, υπάρχουν μερικά συμπτώματα, τα οποία γιατρεύονται απλά από την φυσιολογική κατανάλωση νερού.

Πονοκέφαλοι και κόπωση
Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά, και χωρίς αρκετό από αυτό, μπορεί να νιώθετε πονοκέφαλο, ζάλη και νοητική σύγχυση. Συχνά σκεφτόμαστε ότι τα τρόφιμα μας δίνουν ενέργεια, αλλά το νερό είναι και η κύρια πηγή της. Χωρίς νερό η δραστηριότητα των ενζύμων επιβραδύνεται και νιώθουμε υποτονικοί.

Άσθμα και αλλεργίες
Το σώμα χάνει νερό μέσω της αναπνοής με μορφή υδρατμών. Όταν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, και το κάνει με τη συστολή των αεραγωγών, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή. Αρχίζει επίσης να παράγει περισσότερη ισταμίνη, η οποία οδηγεί σε αλλεργίες, στεγνώνει το στόμα και τη μύτη, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και λοιμώξεις του λαιμού και των κοιλωμάτων της μύτης.

Δερματικά προβλήματα
Το νερό είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα απαλλάσσεται από τις περισσότερες τοξίνες, αποβάλλοντάς τες με τον ιδρώτα και τα ούρα. Το πιο εμφανές δερματικό πρόβλημα που προκαλείται από την αφυδάτωση είναι η ξηρότητα του δέρματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σκασίματα, λοιμώξεις, έκζεμα και ψωρίαση. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να κάνει την επιδερμίδα σας θαμπή.

Δυσκαμψία των αρθρώσεων
Οι αρθρώσεις σας λειτουργούν ομαλά όταν είναι γεμάτες από ένα υγρό που ονομάζεται αρθρικό υγρό, του οποίου βασικό συστατικό είναι το νερό και βοηθά τα οστά, τους μύες, τους συνδέσμους και τους τένοντες να ενεργούν εύκολα και άνετα. Η αφυδάτωση εξασθενεί τον χόνδρο, με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις να πονούν και να είναι δύσκαμπτες.

Αύξηση βάρους
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν για την κατακράτηση υγρών, αλλά το νερό μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ή ακόμη και να χάσετε κιλά. Όταν τα κύτταρα σας στερούνται ενέργειας, αισθάνεστε κουρασμένοι και αυτό προκαλεί τους περισσότερους ανθρώπους να καταναλώσουν φαγητό, ενώ πρέπει απλώς να πιουν νερό.

Δυσκοιλιότητα
Το νερό είναι σημαντικό για όλες τις λειτουργίες του σώματος. Χωρίς αρκετή ποσότητα από αυτό, το σώμα θα διατηρήσει το νερό που θα χρησιμοποιούσε κανονικά κατά τις κενώσεις, καθιστώντας την κίνηση στο παχύ έντερο πιο αργή και δύσκολη.

Πρόωρη γήρανση
Χωρίς αρκετό νερό, το δέρμα και τα όργανα αρχίζουν να ωριμάζουν πρόωρα. Επιφανειακά, μπορεί να αποκτήσετε ρυτίδες και αποχρωματισμό δέρματος, ενώ μπορεί να αναπτυχθούν επίσης και εσωτερικά προβλήματα. Είναι το ίδιο πράγμα με το σώμα σας. Χωρίς αρκετό νερό, το δέρμα και τα άλλα σας όργανα θα αρχίσουν να μαραίνονται και να ωριμάσουν πρόωρα.

Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα αναψυκτικά που τυχόν καταναλώνετε και θα δείτε αμέσως αποτελέσματα!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ