Ο Πέτρος Λάζος εξηγεί αναλυτικά τι και πως πετύχαμε στο Eurogroup & αν θα προλάβουμε εν ζωή την ανάπτυξη

Τη Δευτέρα έλαβε χώρα το τελευταίο Eurogroup του 2016. Οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ήταν σημαντικές. Τόσο αυτές για την Ελλάδα και το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής της, όσο και αυτές που αφορούσαν τους προϋπολογισμούς των υπολοίπων χωρών.
 

Όμως, οι αποφάσεις και συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα, έχουν σαφώς μεγαλύτερο βάρος. Τα όσα έγιναν στην απογευματινή συνάντηση (είχε μοναδικό αντικείμενο την Ελλάδα, τα θέματα των προϋπολογισμών συζητήθηκαν στο πρωινό μέρος), μπορούν να χωριστούν σε 3 μέρη: όσα αφορούν το χρέος και τα μέτρα βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσής του, τα θέματα της 2ης αξιολόγησης και την χρηματοδοτική συμμετοχή του Δ.Ν.Τ.

* Στο Capital.gr

ΧΡΕΟΣ
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία προτάθηκαν από τον E.S.M. και τον Klaus Regling, εγκρίθηκαν. Όπως είχε συμφωνηθεί στην συνάντηση της 25ης Μαΐου. Αποτελούνται από 3 ξεχωριστές ενέργειες ή δέσμες ενεργειών:

Α. Εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής των δανείων του E.F.S.F. (2ο Μνημόνιο). Από τα 28 χρόνια ως μέσο όρο αποπληρωμής, αυτός θα ανέβει έως και τα 32,5 έτη.

 

B. Αποποίηση της επιβάρυνσης του επιτοκίου 2%, η οποία είχε συμφωνηθεί για τα δάνεια που δόθηκαν ως διευκόλυνση, κατά την εφαρμογή του mini PSI (Δεκέμβριος του 2012 - €11.3 δις). Αυτή η ελάφρυνση ισχύει ΜΟΝΟ για το 2017.

Γ. Η τρίτη δέσμη ενεργειών διαιρείται, με την σειρά της, σε 3 μέρη:

1. Χρήση του λεγόμενου matched funding (συνδυαστική χρηματοδότηση). Δηλαδή χρηματοδότηση του E.S.M. από τις αγορές, με δανεισμό παρόμοιας διάρκειας με αυτή που ο Μηχανισμός δανείζει την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο σταθεροποιείται το επιτόκιο δανεισμού μακροπρόθεσμα και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος επιτοκίου για την Ελλάδα.

2. Ανταλλαγή των ομολόγων τα οποία κατέχουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες (από προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις), συνολικού ύψους €42 δισ. και κυμαινόμενου επιτοκίου, με νέα σταθερού επιτοκίου. Στο συγκεκριμένο σημείο, αναμένεται οι τράπεζες να προβάλουν σοβαρές αντιρρήσεις, καθώς η μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό (επομένως υψηλότερο) σημαίνει πληρωμή μεγαλύτερων τόκων και άρα μειωμένα κέρδη (0,5% σε ποσά €42 δισ. ισούται με αύξηση τόκων ύψους €210 εκατομμύριων, κάθε χρόνο).

3. Εφαρμογή λύσεων για το "κλείδωμα" των υπαρχόντων, κυμαινόμενων επιτοκίων με τη χρήση "συμβολαίων ανταλλαγών επιτοκίου" (interest rate swaps), μέχρι το 2060, τη μακρύτερη λήξη σήμερα.

Το συνολικό ύψος της ελάφρυνσης, θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 21 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. (€38-39 δισ.), πάντα έως το 2060. Ακριβής υπολογισμός δεν μπορεί να γίνει, επειδή όλες οι κινήσεις εξαρτώνται από τις συνθήκες των αγορών και τα κόστη τα οποία θα προκύψουν. Συνολικά, θεωρείται ότι θα μειωθούν οι Ελληνικές Ακαθάριστες Ανάγκες Χρηματοδότησης (Gross Financing Needs- GFN, δηλαδή το σύνολο των δανείων που θα χρειαστεί η χώρα ως το 2060) περί το 5%.

Είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι, τα συνολικά κόστη για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση, κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Δεν υπάρχει τρόπος να υπολογιστούν με ακρίβεια, εκτός εκείνου που θα υποστούν οι χώρες μέλη για την αποποίηση της επιβάρυνσης  2% το 2017. Το οποίο φτάνει τα €200 εκατ. και θα χαθεί από τους προϋπολογισμούς των υπόλοιπων (πλην Ελλάδας) χωρών της Ευρωζώνης. Τα υπόλοιπα (και πλέον σημαντικά) κόστη, αφορούν τις πράξεις "κλειδώματος" των επιτοκίων (προμήθειες, margins κ.λπ.) και δεν είναι εφικτό να υπολογιστούν. Μια εκτίμηση, με βάση το σύνολο του χρέους και το θεωρητικό μέγεθος της ελάφρυνσης, τα φέρνει στα €2,5-3 δισ. Αυτά τα κόστη πρέπει να καταβληθούν μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Θα μπορούσαν να επιμεριστούν σε μεγαλύτερο διάστημα αλλά, τότε το κόστος θα ανέβει ακόμη περισσότερο.

Η εφαρμογή των μέτρων, θα αρχίσει άμεσα, πιθανότατα μετά το τέλος Ιανουαρίου 2017. Όταν και θα τοποθετηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου. Με την τοποθέτηση αυτή, θα κλείσει και ουσιαστικά η 1η αξιολόγηση (επιτέλους!), εκπληρώνοντας έτσι τους όρους που είχε θέσει το Eurogroup της 25ης Μαΐου. Αυτό εξάλλου, υπονοεί ξεκάθαρα και η αναφορά της εκκρεμότητας στην δεύτερη μόλις παράγραφο, της επίσημης, χθεσινής ανακοίνωσης.

Αυτά όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Για τα μεσοπρόθεσμα, ξεκαθαρίστηκε ότι θα προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια, μετά το τέλος του Προγράμματος, τον Ιούλιο του 2018. Μετά από Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, την οποία θα πραγματοποιήσει τότε, το Δ.Ν.Τ…

ΠΡΟΣΟΧΗ: για τα μακροπρόθεσμα μέτρα δεν έγινε καμία, απολύτως, αναφορά...

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σχετικά με την αξιολόγηση, τα γεγονότα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Ίσως και από αυτή την εβδομάδα, θα έχουμε επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και από την επόμενη, πιθανότατα, επιστροφή των επικεφαλής, δηλαδή της Τρόικας.

Στα προαπαιτούμενα αυτής της αξιολόγησης, από χθες, περιλαμβάνεται πλέον η δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ΚΑΙ ΜΕΤΑ το 2018. Η αναφορά στην τρίτη παράγραφο της ανακοίνωσης, δεν αφήνει αμφιβολίες.

Η διατήρηση των πλεονασμάτων αυτών θα επιτευχθεί "με μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα". Μέτρα τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν αξιόλογες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (θα ορισθεί ειδικό επιστημονικό κλιμάκιο, το οποίο θα καθορίσει τις βέλτιστες πρακτικές), άνοιγμα επαγγελμάτων και την αφαίρεση εμποδίων για τις επενδύσεις, "για μεσοπρόθεσμο διάστημα" (for the medium term). Με την επέκταση και του γνωστού "Κόφτη", στον οποίο γίνεται ξεκάθαρη αναφορά: "συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης" (including the contingency fiscal mechanism). Με τις υγείες μας...

Μοιάζει απίστευτο αλλά, είναι άγνωστη η ακριβής διάρκεια, (τόσο των πλεονασμάτων του 3,5%, όσο και των μέτρων που θα τα επιτύχουν και θα τα διατηρήσουν) όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.  Σίγουρα έως το 2020 και κάποια χρόνια ύστερα. Το πόσα ακριβώς, θα το μάθουμε μετά τον Ιούλιο 2018. Ας ευχηθούμε να μην εννοούν αργότερα από το "βραχυπρόθεσμο" 2060...

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Δ.Ν.Τ. ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, είναι πλέον βεβαιότερη από ποτέ. Δεν θα υλοποιηθεί στο τέλος τους έτους, μιας και είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση πρώτα, αλλά πρέπει να θεωρείται βεβαία. Η προτελευταία παράγραφος της επίσημης ανακοίνωσης, αποτελεί δέσμευση. Οι διαρροές από "αξιωματούχο του Δ.Ν.Τ.", οι οποίες έγιναν λίγες ώρες μετά το τέλος του Eurogroup στην Washington, δεν πρέπει να θεωρηθούν οτιδήποτε άλλο, από τον ευδιάκριτο προσδιορισμό του ποιος έχει την πρωτοκαθεδρία στις διαπραγματεύσεις και την αποστολή του μηνύματος, προς όλες τις κατευθύνσεις...

Συμπερασματικά, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, εχθές. Το ολοφάνερο πρόβλημα βρίσκεται στο ότι πρόκειται για θέμα αριθμών και οικονομικής λογικής. Και σε αυτά δυο τα σημεία το Μαξίμου, ως γνωστόν, δεν τα πάει και πολύ καλά...

Οφείλουμε πάντως να πούμε ότι, εκτός της βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης, υπάρχουν και άλλα δύο θετικά σημεία. Η επιβεβαίωση ότι υπάρχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017 και η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2017, είναι κάτι. "Παρηγοριά στον άρρωστο" μεν αλλά χρήσιμα...

Ας βγούμε λοιπόν, όλοι στο Σύνταγμα να γιορτάσουμε. Να πανηγυρίσουμε το νέο πολυετές "κοστουμάκι" μέτρων. Αν μάλιστα, αληθεύει η πληροφορία ότι το Μαξίμου θα στείλει τους σεφ του, να σερβίρουν φρέσκια γλαρόσουπα, θα περάσουμε υπέροχα. Δεν ξέρω κατά πόσο ταιριάζει με τον σανό βέβαια, αλλά εδώ που καταντήσαμε, δεν έχουμε και πολλά περιθώρια να κάνουμε τους δύσκολους...

Σ.Σ. Η Deutsche Bank έκλεισε χθες, κοντά στο +9%. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και θα κατέρρεε "επειδή είναι η Lehman Brothers της Ευρώπης", έχει κερδίσει 67%. Η Monte dei Paschi di Siena έκλεισε θετικά στο +1,18%, η Unicredito, η μεγαλύτερη Ιταλική τράπεζα στο +12,8% και η Borsa Italiana (το χρηματιστήριο του Μιλάνο) με κέρδη μεγαλύτερα του 4%. Το Ευρώ, εχθές το βράδυ, βρισκόταν πάνω από το 1.07, ψηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής. Οι αγορές μίλησαν...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ