Εθνικό Εμπορικό Σήμα: Τι είναι, πως κατοχυρώνεται & για ποιους λόγους μπορεί να απορριφθεί

Τι είναι εθνικό εμπορικό σήμα; Πώς κατοχυρώνεται; Τι προσφέρει η κατοχύρωση του;

Το εμπορικό σήμα είναι η ‘’περιουσία’’ μιας επιχείρησης. Μάθετε τα πάντα γύρω από την κατοχύρωση του, αλλά και τους όρους & τις προϋποθέσεις της διαδικασίας πιο κάτω:

Τι είναι εμπορικό σήμα;
Σήμα μπορεί να αποτελέσει κάθε σημείο επιδεκτικό γραφικής παράστασης ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης από εκείνα άλλων επιχειρήσεων.
Μπορούν να αποτελέσουν σήμα ιδίως λέξεις, ονόματα, επωνυμίες, ψευδώνυμα, απεικονίσεις, σχέδια, γράμματα, αριθμοί, χρώματα, ήχοι, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών φράσεων, το σχήμα του προϊόντος ή της συσκευασίας του.

Τι είναι εθνικό εμπορικό σήμα;
Εθνικό είναι το σήμα που προστατεύεται μόνο στη χώρα στην οποία κατατίθεται η αντίστοιχη δήλωση.

Ποιός μπορεί να καταθέσει δήλωση σήματος στην Ελλάδα;
Μπορεί να καταθέσει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Πώς κατοχυρώνεται το εθνικό εμπορικό σήμα;
Θα πρέπει να κατατεθεί αίτημα δήλωσης καταχώρισης στα μητρώα Υπηρεσίας Σημάτων της Διεύθυνσης Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Πριν υποβληθεί η αίτηση, θα πρέπει να γίνειέλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιο όμοιο ή παρεμφερές σήμα σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο. Η καταχώριση του σήματος παρέχει στο δικαιούχο αποκλειστικό δικαίωμα, απαγορεύοντας τη χρήση του για τα ίδια προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε οποιονδήποτε τρίτο.

Πως ελέγχεται η κατοχύρωση του εθνικού εμπορικού σήματος;
Η κατοχύρωση του σήματος ελέγχεται από αρμόδιο εξεταστή ο οποίος αποφασίζει εάν μπορεί να γίνει η αίτηση δήλωσης κατοχύρωσης δεκτή  ή  όχι. Στην περίπτωση που θεωρεί ότι δεν μπορεί να κατοχυρωθεί το σήμα, ο εξεταστής διατυπώνει και αποστέλλει τις αντιρρήσεις του στον αιτούντα και ο αιτών έχει τη δυνατότητα να απαντήσει επί των αντιρρήσεων.Η απόφαση περί κατοχύρωσης του εθνικού εμπορικού σήματος δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και στην επίσημη μηχανή αναζήτησης WIPO.

Για ποιούς λόγους μπορεί να απορριφθείη αίτηση περί δήλωσης καταχώρισης του εθνικού εμπορικού σήματος;
Ένα σήμα μπορεί να απορριφθεί, εάν υπάρχει κάποιο προγενέστερο σήμα με το οποίο ταυτίζεται ή επειδή το ίδιο δεν είναι ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης από εκείνα των άλλων επιχειρήσεων. Κάθε εμπορικό σήμα αποτελεί το διακριτικό γνώρισμα μιας επιχείρησης.

Ποια είναι η διάρκεια της προστασίας του εθνικού εμπορικού σήματος;
Η προστασία του εμπορικού σήματος σε εθνικό επίπεδο διαρκεί για δέκα έτη, η διάρκεια της προστασίας όμως μπορεί με αίτηση του δικαιούχου να παρατείνεται ανά δεκαετία με εμπρόθεσμη κατάθεση σχετικής αίτησης ανανέωσης και με  εμπρόθεσμη καταβολή του τέλους ανανέωσης.

Mπορεί να μεταβιβασθεί το εθνικό εμπορικό σήμα;
Το εθνικό εμπορικό σήμα μπορεί να μεταβιβασθεί μόνο με έγγραφη συμφωνίαεν ζωή ή αιτία θανάτου. Η μεταβίβαση μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από τη μεταβίβαση της επιχείρησης.

Το εθνικό εμπορικό σήμα θεωρείται περιουσιακό αγαθό;
Το εθνικό εμπορικό σήμα είναι περιουσιακό αγαθό. Επί του σήματος μπορεί να συσταθεί ενέχυρο ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα.  Το σήμα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αναγκαστικής εκτέλεσης.

Τι προσφέρει η κατοχύρωση του εθνικού εμπορικού σήματος;
Η κατοχύρωση του εθνικού εμπορικού σήματος δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης, καθώς μπορεί να διακρίνει τα προϊόντα της ή τις υπηρεσίες τηςαπό εκείνα των άλλων επιχειρήσεων.Ο κάτοχος του σήματος προφυλάσσεται από τον ανταγωνισμό λόγω του διακριτικού γνωρίσματος του σήματος, ενώ δικαιούται όχι μόνο να χρησιμοποιεί το σήμα αλλά και να εμποδίζει τους τρίτους από τη χρήση του ίδιου ή και παρόμοιου σήματος.

Tης Ράνιας Ι. Παυλοπούλου
Δικηγόρου Αθηνών-Πιστοποιημένης Διαπραγματεύτριας του Κέντρου Επαγγελματικής  Κατάρτισης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ