Ανορεξία - Ο ύπουλος εχθρός: Από την Anna Carolina Reston στην Isabella Caro - Αιτίες & αντιμετώπιση

Η νευρική ανορεξία, μια πάθηση συνδεδεμένη με τις ψυχικές διαταραχές, για τους περισσότερους είναι η μάστιγα της εποχής, κυρίως, για τις γυναίκες, που το επάγγελμά τους λούζεται από τα φώτα της δημοσιότητας.

 Στην βιομηχανία του θεάματος δεν υπάρχει χώρος για ψεγαδιασμένες σιλουέτες και δεν είναι λίγες εκείνες οι λαμπερές γυναίκες που φτάνουν στα άκρα προκειμένου να παραμείνουν «εντός προδιαγραφών». Προφανώς, όμως, δεν ξεκινούν όλα από την εικόνα. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο, πολύ πιο εσωτερικό, απλά στην εικόνα εκδηλώνεται. Και μετά ο ασθενής δεν βλέπει ούτε το πρόβλημα της εικόνας, δεν βλέπει ότι ο εαυτός του «λιώνει».

Τα πρόσφατα παραδείγματα - γροθιά στο στομάχι
Το 2007 κατά τη διάρκεια της υπέρλαμπρης εβδομάδας μόδας του Μιλάνου, οι γιγαντοαφίσες της πόλης προκαλούν αποστροφή. Δίπλα στις καμπάνιες της Prada και του Armani η σκελετωμένη μορφή της Isabella Caro για λογαριασμό της Nolita σοκάρουν. Το αποστεωμένο μοντέλο από την Γαλλία ποζάρει γυμνό στο φακό του Oliviero Toscani, του διάσημου φωτογράφου που τη δεκαετία του ’80 και ‘90 ανέλαβε τις καμπάνιες της Benetton σχετικά με το AIDS και τους θανατοποινίτες κρατούμενους αντίστοιχα. Οι αφίσες με το εκκωφαντικό “No-anorexia” κατέβηκαν γρήγορα. Η μητρόπολη της ομορφιάς δεν μπορούσε να αντέξει τόση ασχήμια, μόνο υποκρισία. Ένα χρόνο πριν, το 2010 στο Σάο Πάολο, είχε πεθάνει από νευρική ανορεξία το μοντέλο από την Βραζιλία Ana Carolina Reston. Κατέληξε μετά από καρδιακό επεισόδιο.

Όταν πέθανε ζύγιζε… 30 κιλά και ήταν 21 ετών. Ακολούθησε η Luisel Ramos, από την Ουρουγουάη. Για τρεις μήνες τρεφόταν μόνο με φύλλα μαρουλιού. Πέθανε στα 22 της επίσης από καρδιακό επεισόδιο, κατά τη διάρκεια επίδειξης μόδας. Έξι μήνες αργότερα, στο Μοντεβιδέο, η γιαγιά της βρίσκει νεκρή στο δωμάτιο της την 18χρονη αδερφή της Eliana Ramos, επίσης μοντέλο. Οι ιατροδικαστές σύνδεσαν το θάνατο της με την νευρική ανορεξία. Η καμπάνια της Nolita και της Isabella Caro δεν ήταν απλά ένα ερεθιστικό μήνυμα, αλλά μια ηχηρή κραυγή για το size zero πρότυπο που επέβαλαν οι διάσημοι μόδιστροι.

Οι γνώμες της ιατρικής κοινότητας για άμεση νοσηλείας της Caro αποσιωπήθηκαν. Αντίθετα, η Isabella βρήκε μια θέση στην καρέκλα της γαλλικής βερσιόν του reality “Next Top Model” και έκανε ένα πέρασμα από το αμερικάνικο reality «The Price of Beauty” με παρουσιάστρια την Jessica Simpson. Τα μίντια πρόβαλαν αχόρταγα τη σκελετωμένη φιγούρα της για να παρακολουθήσουμε μια κούρσα προς το θάνατο σε live μετάδοση. Η Isabella Caro πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 2010 στη Γαλλία, μετά από νοσηλεία δύο εβδομάδων με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας της κακής σίτισης και του χαμηλού βάρους.

Η οικογένειά της ανέφερε τον θάνατό της στα Μέσα μετά από ένα μήνα, στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Στις 18 Ιανουαρίου 2011, αναφέρθηκε ότι η μητέρα της αυτοκτόνησε κατηγορώντας τον εαυτό της για τον θάνατο της Caro.

*Με αφορμή την επέτειο θανάτου της Reston

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ