Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!Στοιχεία - φωτιά της Unesco: 115 νεκροί δημοσιογράφοι το 2015 - Από Ευρώπη μέχρι Ασία

Το 2015 μέσα στα έτη με τους περισσότερους νεκρούς για τον κόσμο της δημοσιογραφίας, όπως αναφέρει η Unesco, που καταμέτρησε 115 δολοφονίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως σε χώρες που σπαράσσονται από πολέμους( Συρία,Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη).

«Τα ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται υπό πολιορκία» υπογράμμισε η Unesco σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Τέλος της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων που διαπράττονται κατά Δημοσιογράφων.

Η Γαλλία, λόγω  Charlie Hebdo (σκοτώθηκαν 8 δημοσιογράφοι) βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τη Συρία (σκοτώθηκαν 13 δημοσιογράφοι) και το Ιράκ (10 δημοσιογράφοι).

Η Βραζιλία, το Μεξικό και το Νότιο Σουδάν ακολουθούν με 7 νεκρούς δημοσιογράφους έκαστη χώρα. Η Ινδία, η Λιβύη και οι Φιλιππίνες καταμετρούν από 6 νεκρούς δημοσιογράφους έκαστη χώρα.

Από το 2006, τη χρονιά κατά την οποία η Unesco άρχισε να δίνει στην δημοσιότητα  την έκθεση κάθε δύο χρόνια, καταμέτρησε 827 δολοφονίες δημοσιογράφων σε σχέση με το επάγγελμά τους, ήτοι ένας νεκρός κάθε πέντε ημέρες κατά μέσο όρο. Μόνο το 2012 καταγράφηκαν τα περισσότερα θύματα, 124 στον αριθμό, σε σύγκριση με το 2015.

Η τηλεόραση αναδεικνύεται στο μέσο που θρηνεί τα περισσότερα θύματα για πρώτη φορά, με 35 νεκρούς το 2014 κατόπιν το 2015. Είκοσι ένας δημοσιογράφοι που εργάζονταν για ιστότοπους σκοτώθηκαν επίσης το 2015, ιδίως στη Συρία.

Η Unesco καταμετρά στον απολογισμό της όλους τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν, υποθέτοντας ότι δολοφονήθηκαν εξαιτίας του επαγγέλματός τους.

Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων παραμένουν σε γενικές γραμμές ατιμώρητες (σε ποσοστό 92%) και λιγότερη από μια υπόθεση στις 10 όπου σκοτώνεται ένας δημοσιογράφος εκδικάζεται σε εθνικά δικαστήρια, υπογραμμίζει η Unesco.

Η 2α Νοεμβρίου επελέγη για να αποτείνεται φόρος τιμής στους δημοσιογράφους Κλοντ Βερλόν και Γκισλέν Ντιπόν που δολοφονήθηκαν στο Μάλι το 2013.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ