Την απόλυτη καλοκαιρινή σαλάτα καλαμάρι-πεπόνι μας δίνει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος

Μια απλή και άκρως καλοκαιρινή συνταγή θαλασσινών.

Υλικά   

1/2 κιλό καλαμάρια
1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1/2 κ.γ. ξύσμα λάιμ
1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 1/4 κ.γ. κόκκινο πιπέρι, λιωμένο
1 φλ ελαιόλαδο
2 φλ φύλλα μαϊντανού, χοντροκομμένα
6 φιλέτα αντζούγιας
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 κ.σ. κάπαρη, στραγγισμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι, τεμαχισμένο
2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
θαλασσινό αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
2 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
115 γρ baby ρόκα
3 φλ πεπόνι σε κύβους
2 κορμοί σέλινου, λεπτοκομμένοι
1 μικρό φρέσκο καυτερό τσίλι, λεπτοκομμένο

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 Εκτέλεση

Χαράζουμε το σώμα των καλαμαριών κατά μήκος και τα ανοίγουμε σε μια επιφάνεια.

Τα χαράζουμε κατά μήκος και κατά πλάτος και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Βάζουμε μέσα τα πλοκάμια, το ξύσμα λεμονιού, λάιμ και πορτοκαλιού, 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι και 1/4 φλ ελαιόλαδο και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Στο μεταξύ, ρίχνουμε το μαϊντανό, τις αντζούγιες, το σκόρδο, την κάπαρη και το κρεμμύδι στον κάδο ενός μπλέντερ και χτυπάμε.

Προσθέτουμε 1/2 φλ ελαιόλαδο και ξαναχτυπάμε μέχρι να έχουμε πουρέ χοντροκομμένο.

Προσθέτουμε το ξίδι και το υπόλοιπο 1/4 κ.γ. κόκκινο πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε.

Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο.

Αλατίζουμε τα καλαμάρια.

Ψήνουμε σε υψηλή φωτιά, γυρνώντας τα μια φορά, για 5 λεπτά.

Μεταφέρουμε όλα τα σώματα των καλαμαριών σε μια επιφάνεια και κόβουμε λεπτές φέτες.

Μεταφέρουμε σε ένα μέτριο μπολ και περιχύνουμε με μισή από τη σάλτσα που είχαμε στο ψυγείο.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το υπόλοιπο 1/4 φλ ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού και αλατίζουμε.

Προσθέτουμε τη ρόκα, το πεπόνι, το σέλινο και την πιπεριά και ανακατεύουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε το καλαμάρι και ανακατεύουμε ξανά.

Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα και συνοδεύουμε με την υπόλοιπη σάλτσα στο πλάι.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ