Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Αμηνόρροια: Μπορεί να προκληθεί από «σκληρή» δίαιτα; Οι ειδικοί απαντούν

Η αμηνόρροια είναι η απουσία περιόδου και διακρίνεται σε πρωτοπαθή (μία γυναίκα που δεν είχε ποτέ) και δευτεροπαθή (όταν διακόπτεται για κάποιους λόγους).
 

Η δευτεροπαθής αμηνόρροια προϋποθέτει την απουσία έμμηνου ρύσεως για τουλάχιστον 3 μήνες σε γυναίκες που κανονικά θα έπρεπε να είχαν περίοδο.

Η απουσία περιόδου δείχνει ότι κάτι δε λειτουργεί καλά και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παρατηρείται συχνά σε γυναίκες που κάνουν αθλητισμό ή είναι πολύ αδύνατες.

Επίσης γυναίκες με χρόνιο έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο λόγω διατροφικών διαταραχών, π.χ. νευρική ανορεξία, μπορεί να πάσχουν από υποθαλαμική αμηνόρροια, η οποία αφορά κάποια δυσλειτουργία στον άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – γονάδων και συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων.

  • Η μεγάλη μείωση του σωματικού λίπους λόγω εξαντλητικής δίαιτας είναι πιθανό να προκαλέσει αμηνόρροια. Το πολύ χαμηλό σωματικό λίπος δε μπορεί να υποστηρίξει μια πιθανή εγκυμοσύνη και η αμηνόρροια αποτελεί συχνά μια «αυτόματη» επιλογή του οργανισμού για τη μείωση της γονιμότητας.
  • Η επιστροφή σε κανονικό κύκλο απαιτεί αύξηση του σωματικού λίπους μέσω τα κατάλληλης διατροφής.
  • Η λεπτίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στη δευτεροπαθή αμηνόρροια.

Πρέπει τέλος να γνωρίζετε ότι εκτός από αμηνόρροια, η απώλεια πολλών κιλών μέσω μιας εξαντλητικής δίαιτας, μπορεί να επηρεάσει τα δόντια και τα ούλα, τα οστά, τα μαλλιά, τα νύχια, να προκαλεί μόνιμη κούραση, καθώς και γαστρεντερικά προβλήματα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ