Vintage Story: Γιατί οι τενίστες φορούν λευκά ρούχα από το 1800; Από τα συντηρητικά ως τα καυτά σορτς της Σερένα

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1800, όταν το Wimbledon Lawn Tennis Club ιδρύθηκε υπήρξε ένας  αυστηρός  ενδυματολογικός  κώδικας: ‘’ Όλοι οι διαγωνιζόμενοι στους αγώνες πρωταθλήματος  θα έπρεπε να φοράνε λευκά’’. 

Γιατί όμως όλοι οι παίκτες έπρεπε να φοράνε λευκά; Φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές θεωρίες, οι ακόλουθες  τέσσερις όμως είναι αυτές που ακούγονται πιο συχνά:

1. Λευκές μάσκες ιδρώτα
Στα τέλη της δεκαετίας του 1800 και στις αρχές του 1900 εθεωρείτο  εξαιρετικά αγενές και ανάρμοστο  να φαίνονται  σημάδια του ιδρώτα στα ρούχα κάποιου. Ως αποτέλεσμα, τα άσπρα  ρούχα τένις ήταν ιδανικά επειδή το λευκό χρώμα είναι ιδιαίτερα καλό στο να καλύπτει τυχόν σημάδια ιδρώτα.

2. Το λευκό αντανακλά τον ήλιο επομένως και την ζέστη
Τα πρωταθλήματα τένις Wimbledon γίνονται  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επομένως η μια θεωρία είναι ότι το λευκό ως ενδυματολογικός κώδικας είναι ένα πρακτικό θέμα για να διασφαλίσει  τα ρούχα θα αντανακλούν τη θερμότητα του ήλιου πιο αποτελεσματικά. Λαμβάνοντας κιόλας υπόψη ότι εκείνα τα χρόνια οι παίκτες και οι παίχτριες  θα έπρεπε να φορούν μπλούζες με  μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και φορέματα μέχρι τον αστράγαλο υπήρχε μεγάλη ανάγκη για ανακούφιση από την θερμότητα. 

 

3. Το υψηλό επίπεδο του συλλόγου αντανακλάται στα υψηλά πρότυπα και απαιτήσεις από μέλη του club
Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι το  ολόλευκο  dress code  στο Wimbledon ήταν αυστηρά, προκειμένου να δημιουργηθεί μια  αποκλειστική, υψηλής ποιότητας αίσθηση στο τένις κλαμπ. Τα καλοσιδερομένα  λευκά υποδείκνυαν εμμέσως ότι όλα τα μέλη του  club ήταν καλοδιατηρημένα, καθαρά, πολιτισμένα, με σεβασμό των κανόνων και γενικά "υψηλής ποιότητας".


​ 
4. Οι τενίστες φορούν λευκά, γιατί έχει γίνει παράδοση
Μετά από λίγο, ο κανόνας ότι οι παίκτες του τένις φορούν λευκά στο Wimbledon έγινε παράδοση, η οποία ήταν  ένας ακόμη λόγος  να καθιερωθεί αυτός ο  ενδυματολογικός  κώδικας.
 
Τενίστες φορώντας λευκά  μέσα στους αιώνες

Παρά το γεγονός ότι ο  ενδυματολογικός κώδικας στο χρώμα δεν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, οι μόδες έχουν αλλάξει πάρα πολύ!

 Δείτε μερικά από αυτά τα προηγούμενα ρούχα τένις  όπου φορούσαν στο Wimbledon στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900:


Στις αρχές τα  μακριά  λευκά  παντελόνια ήταν για να  παίξει  κάποιος τένις! Ο πρώτος άνθρωπος  που φόρεσε σορτς στο Wimbledon ήταν Μπάνι Όστιν το 1932. 



 
Μόδα στο  τένις γυναικών το 1884:


Μπορεί να μην τους φαίνεται  αλλά οι γυναίκες της φωτογραφίας  που κρατούν τις ρακέτες είναι ντυμένες για  τένις! Οι πρώτες γυναίκες που έπαιξαν  τένις στο Wimbledon  φορούσαν καπέλα, κορσέδες και μερικές ακόμη επέλεγαν ακόμη και  γούνες!


 
Η μόδα του τένις παρέμεινε συντηρητική για πολλά χρόνια όπως θα δείτε στην πιο κάτω φωτογραφία η οποία είναι 29 χρόνια αργότερα το 1913. 

 Το 1919 οι κορσέδες εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν με ελαφρύτερα κοντομάνικα φορέματα , όπως μπορεί να δει κανείς σε αυτή την φωτογραφία του 1920

 Θα έλεγε κανείς πως έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τότε, σκεπτόμενοι τις μίνι φούστες που φορούν οι σημερινές αθλήτριες.


 
 Πηγή πληροφοριών & φωτογραφιών: wikipedia

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ