Αξίζει να τα δείτε: 3 φανταστικά βίντεο με animation γεννητικών οργάνων κατά της σεξουαλικής βίας

Λέμε ότι στο σεξ επιτρέπονται τα πάντα, φτάνει να τηρούνται δύο κανόνες: Να συμφωνούν και οι δύο ερωτικοί σύντροφοι, να συναινούν δηλαδή, και να μην κινδυνεύει η σωματική και ψυχική υγεία τους.

Αλήθεια όμως, πόσο τηρούνται αυτοί οι κανόνες; Όταν ο ένας εκ των δύο, δεν θέλει να προχωρήσει στη σεξουαλική πράξη, γίνεται πάντα αποδεκτό αυτό το "όχι"; Και η σεξουαλική παρενόχληση γιατί υπάρχει αν γίνεται αποδεκτή η άρνηση; Ωραίο το φλερτ, αλλά αν δεν συμφωνεί η άλλη πλευρά, τότε τι γίνεται; Και γιατί εξακολουθούμε και μιλάμε για σεξουαλική βία;

Για όλους τους παραπάνω λόγους, δίνεται μεγάλη σημασία στο να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη συναίνεσης στην σεξουαλική πράξη ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους, γράφει το askitis.gr

"Όχι σημαίνει όχι!" και χρειάζεται να γίνεται αποδεκτό και σεβαστό, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ήδη υπάρχοντες ερωτικούς συντρόφους ή για μία νέα γνωριμία που δείχνει πως απολαμβάνει την παρέα ο ένας του άλλου. Έτσι, για παράδειγμα, αν η/ο σύντροφος ενώ δείχνει ότι περνάει καλά και ευχαριστιέται την παρέα του άλλου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλει να προχωρήσει και σε σεξουαλική συνεύρεση μαζί του. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα θέλει και στο μέλλον αλλά ότι για την ώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει αυτή η διάθεση, άσχετα από τους λόγους άρνησης.

Εκείνος λοιπόν που θεωρείται ώριμος συναισθηματικά άνθρωπος και πιστεύει πως σέβεται πρώτα από όλα τον ίδιο του τον εαυτό και μετά και τον άνθρωπο που έχει δίπλα του, χρειάζεται να σέβεται και τις διαφορετικές επιθυμίες του/της συντρόφου του.

Με αυτό το σκεπτικό και γι αυτόν το λόγο, η ομάδα πολιτισμού Project Consent, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται ενάντια στη σεξουαλική βία από το 2014, προσπάθησε να δείξει με έναν απλό τρόπο τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση, κυκλοφορώντας τρία βιντεάκια με κινούμενα σχέδια, όπου ανθρωπόμορφα γεννητικά ανδρικά και γυναικεία όργανα φαίνεται να χορεύουν και να φλερτάρουν, δίνοντας ένα απλό μήνυμα: "Αν δεν είναι ναι ...τότε είναι όχι..."

Όπως μάλιστα αναφέρει η ιδρύτρια του Project Consent, Sara Li, δεν πρέπει να παρερμηνεύεται για παράδειγμα όταν χορεύουν δύο άνθρωποι ο ένας κοντά στον άλλο ως σεξουαλική πρόκληση, ιδίως όταν ο ένας σύντροφος δεν θέλει ο χορό να μετατραπεί σε κάτι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει εκείνη την στιγμή.

Η Sara Li συνεχίζει λέγοντας: "Ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν συμβολικά υποκατάστατα.

Δεν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε μεταφορές ή υπονοούμενα γύρω από το θέμα γιατί σε τελική ανάλυση αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό". Επίσης, θεωρεί πως τα συγκεκριμένα βιντεάκια μπορούν να αποτελέσουν ερέθισμα εκπαιδευτικής συζήτησης…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ