Περπατήστε στο Κέντρο της Αθήνας παρέα με ένα βιβλίο - Η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου στην Ελλάδα

Με έναν μεγάλο περίπατο στο κέντρο της Αθήνας γιορτάζει σήμερα την Ημέρα Βιβλίου η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ).

Η 23η Απριλίου, η οποία έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο εμβληματικά πρόσωπα της διεθνούς λογοτεχνίας που έφυγαν την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, τιμάται από φέτος και στην Ελλάδα. Ο Περίπατος Βιβλίου περνά από 22 σημεία του αθηναϊκού κέντρου και οι αναγνώστες μπορούν να επιλέξουν τη δική τους διαδρομή, παρακολουθώντας εκδηλώσεις, γνωρίζοντας από κοντά συγγραφείς και εκδότες και συμμετέχοντας σε ποικίλα δρώμενα.

Ο περίπατος ξεκινάει από το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου. Εδώ θα πραγματοποιηθούν τρεις ξεναγήσεις (ώρες έναρξης: 10:00 - 11:30 - 13:00) με αναφορά στην ιστορία της Βιβλιοθήκης και τις συλλογές της, όπως και με ενημέρωση για τη διαδικασία μετεγκατάστασής της στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου θα λειτουργήσει με νέες προοπτικές και υπηρεσίες (κάθε ξενάγηση διαρκεί 20 λεπτά). Ο περίπατος συνεχίζεται σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία περιμετρικά της Εθνικής Βιβλιοθήκης και με όρια το Σύνταγμα και τις οδούς Καραγιώργη Σερβίας, Αθηνάς και Καλλιδρομίου. Το εσωτερικό της περιμέτρου περιλαμβάνει τις οδούς Κολοκοτρώνη, Βουλής, Ακαδημίας, Σόλωνος, Σκουφά, Χαριλάου Τρικούπη, Ζωοδόχου Πηγής, Ζαλόγγου, Διδότου, Τοσίτσα και Μασσαλίας. Σε όλους τους χώρους διοργανώνονται μία ή περισσότερες εκδηλώσεις βιβλίου με πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές, επιμελητές και εκδότες. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα δίνονται με τις αγορές βιβλίων αναμνηστικές πάνινες τσάντες με το λογότυπο «Διαβάζω και αλλάζω».

«Παρά τη διεθνή της καθιέρωση, η Ημέρα Βιβλίου ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Θελήσαμε να κάνουμε κάτι θετικό και να ανοίξουμε από φέτος έναν καινούργιο δρόμο, έναν δρόμο μέσα από τον οποίο θα προβάλλεται και θα στηρίζεται η υπόθεση της ανάγνωσης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Γκοβόστης (εκδόσεις Γκοβόστη), γενικός γραμματέας της ΕΝΕΛΒΙ: «Λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά θέλουμε να περάσει το μήνυμα και να έρθει ο κόσμος κοντά στο βιβλίο. Και από αυτή την άποψη είναι σημαντική και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την καθιέρωση της Ημέρας Βιβλίου στα σχολεία, που γιορτάστηκε στις 22 Απριλίου. Στην προσπάθειά μας κινητοποιήθηκαν οι πάντες: οι εκδότες, η Εταιρεία Συγγραφέων, οι δημοτικές Αρχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα βιβλιοπωλεία και οι βιβλιοθήκες. Σημειωτέον ότι στις εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος 46 δημόσιες και 42 ιδιωτικές βιβλιοθήκες. Του χρόνου φιλοδοξούμε να είμαστε πιο οργανωμένοι και να επεκτείνουμε τον Περίπατο Βιβλίου και σε άλλες πόλεις».

Σε τι ακριβώς αποσκοπεί η διοργάνωση της Ημέρας Βιβλίου;

«Υπάρχει ένας κόσμος ευαίσθητος και ανήσυχος, που δεν έχει κατ' ανάγκην σχέση με το βιβλίο», απαντά ο Κ. Γκοβόστης: «Αυτό τον κόσμο επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε. Και κάτι τέτοιο θα είναι αποτελεσματικό αν στηριχθεί όχι σε φιέστες, αλλά σε κινήσεις που θα γίνουν σε συνοικίες και γειτονιές. Είναι ευκαιρία η Ημέρα Βιβλίου για να αναπτυχθεί μια κινητικότητα, να βρεθεί ένας τρόπος να αποδράσουμε από το ίντερνετ και την τηλεόραση. Μακάρι να ανταποκριθεί έστω και ένα δέκα τοις εκατό του συνόλου. Η ωφέλεια θα είναι σε κάθε περίπτωση σημαντική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ