Κλαίει και φωνάζει όταν δεν του κάνετε το χατίρι; Το μυστικό για να το ηρεμήσετε και να του μάθετε να ελέγχει τις αντιδράσεις του

Πολύ συχνά στην οικογένεια το παιδί κλαίει, γκρινιάζει, γίνεται επιθετικό, φωνάζει στους γονείς του γιατί εκείνοι δεν κάνουν κάτι που θέλει, δεν του «κάνουν το χατίρι».

 Πολλές φορές η ήττα του παιδιού για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι έχει προκαλέσει φωνές και εντάσεις στην οικογένεια που ανησυχούν και ίσως φοβίζουν τους περισσότερους γονείς. Φωνές και εντάσεις, γιατί οι επιθυμίες του ματαιώνονται.

 

Έτσι, πολλές φορές οι γονείς προτιμούν να αφήσουν να «περάσει το δικό του» (π.χ. να μην πάει στο κρεβάτι για ύπνο στην ώρα του, να νικήσει στο παιχνίδι ή να περάσει περισσότερη ώρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή). Όλες αυτές οι υποχωρήσεις γίνονται προκειμένου να μην το πληγώσουν και να αποφύγουν τις μετέπειτα συγκρούσεις.

 

Όμως, η τακτική αυτή διδάσκει στο παιδί ότι οι επιθυμίες του πρέπει να ικανοποιούνται πάντα. Δε μαθαίνει να ελέγχει τις αντιδράσεις του, όταν βιώνει κάτι απρόβλεπτο, κάποια απαγόρευση, κάτι δυσάρεστο, να έχει, δηλαδή, ανοχή και αντοχή στη ματαίωση.

 

Είναι σαν οι γονείς να του συμπεριφέρονται με τέτοιον τρόπο ώστε το παιδί να μη θυμώνει, να μην οργίζεται. Δεν του μαθαίνουν όμως, το πώς είναι να είναι κανείς θυμωμένος, να το υπομένει και να το διαχειρίζεται.

 

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ