Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Λόγους αναπηρίας επικαλέστηκε ο Λεμούσιας και αποφυλακίστηκε - Μόνο ο Σαξώνης στη φυλακή από την υπόθεση Παπαγεωργόπουλου

Ο Μιχάλης Λεμούσιας αποφυλακίστηκε υπό όρους χθες το μεσημέρι, όπως επιβεβαίωσαν οι συνήγοροί του, έχοντας εκτίσει το 1/3 της ποινής των 13 ετών και 5 μηνών που του επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Εξετάζοντας την υπόθεση υπεξαίρεσης σε δεύτερο βαθμό, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον είχε κρίνει ένοχο κατά πλειοψηφία, για το κακούργημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου), κι αφού του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Σύμφωνα με τους υπερασπιστές του, οι όροι της αποφυλάκισης αφορούν την αυτοπρόσωπη εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα μία φορά το μήνα και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Από την πρώτη στιγμή δήλωνε αθώος

Όπως ο συγκατηγορούμενός του στην υπεξαίρεση, τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που αποφυλακίστηκε το περασμένο καλοκαίρι λόγω αναπηρίας και σύμφωνα με τις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Παρασκευόπουλου», ο Μ. Λεμούσιας από την πρώτη στιγμή δήλωνε αθώος, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπεξαίρεση - μαμούθ που αποκαλύφθηκε στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης

Ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου και επί σειρά ετών πιο στενός συνεργάτης του Β. Παπαγεωργόπουλου, κρατείτο στα Διαβατά από τον Ιούνιο του 2011 (αρχικά στο πλαίσιο της προφυλάκισης κι αργότερα ως κατάδικος). Το διάστημα της κράτησής του, κατέθεσε αλλεπάλληλες αιτήσεις αποφυλάκισης - κυρίως για λόγους υγείας - που απορρίφθηκαν όμως, η μία μετά την άλλη.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η αντιεισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Σπυριδούλα Σταυράτη, εισηγήθηκε προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να απορριφθεί ένα ακόμη αίτημα αποφυλάκισης, όπου ο ίδιος επικαλείτο λόγους αναπηρίας. Μάλιστα, προσκόμισε προς τούτο πιστοποιητικό αναπηρίας 55%, γνωμάτευση την οποία υπέγραφε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Να σημειωθεί ότι, ύστερα από την αποφυλάκιση των δύο πολιτικών προσώπων (δημάρχου και γενικού γραμματέα), ο μόνος που παραμένει έγκλειστος για την υπεξαίρεση, είναι ο πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, που παραδέχθηκε τις πράξεις του και εκτίει ποινής κάθειρξης 20,5 ετών.

Εκκρεμούν άλλες δύο δίκες για τον Λεμούσια

Πάντως, οι περιπέτειες του Μ. Λεμούσια με τη Δικαιοσύνη συνεχίζονται, καθώς εκκρεμούν άλλες δύο δίκες, συνδεόμενες με τη θητεία του ως γενικού γραμματέα στο δήμο Θεσσαλονίκης: Η πρώτη είναι η λεγόμενη «Παγία Προκαταβολή», που μετράει ήδη πέντε αναβολές και προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στις 22 του επόμενου μήνα. Εδώ η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται σε 1,2 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη δίκη αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) από την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ, υπόθεση που έχει προσδιοριστεί για τον ερχόμενο Ιούνιο. Και στις δύο υποθέσεις θα έχει δίπλα του στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Β. Παπαγεωργόπουλο.

Εξάλλου, εκκρεμεί δικογραφία για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος, πράξη για την οποία απολογήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε ανακριτή διαφθοράς. Κομβική για τις δικαστικές περιπέτειες που έχει μπροστά του ο κ. Λεμούσιας, θεωρείται η απόφαση του Αρείου Πάγου όπου έχει προσφύγει, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για τις επόμενες μέρες (2 Μαρτίου).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ