Συγκινητικό story: Δεκάδες 6χρονα παιδάκια έμαθαν νοηματική στο σχολείο για να επικοινωνήσουν με κωφό συμμαθητή τους

Μια ολόκληρη κοινότητα κατόρθωσε να ενώσει τις δυνάμεις της για ένα παιδί...

Στη Βοσνία, ο νόμος αναφέρει πως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες μπορούν να παρακολουθήσουν το ίδιο σχολείο με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά στην πράξη δεν υπάρχουν οι υποδομές για να γίνει αυτό με τον κατάλληλο τρόπο.

Έτσι, όταν ο 6χρονος κωφός Zejd πήγε στο σχολείο, καθόταν απλώς σιωπηλός σ’ ένα θρανίο χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με κανέναν, αφού ούτε τα άλλα παιδιά ούτε ο ίδιος ο Zejd ούτε η δασκάλα ήξεραν νοηματική.

Η δασκάλα του, η Sanela Ljumanovic, προσπάθησε να εφεύρει κάποιους τρόπους να ξεπεράσει το εμπόδιο αλλά ένας από τους γονείς των παιδιών πρότεινε να μάθουν όλοι μαζί νοηματική. Το έξοδο της αμοιβής της δασκάλας νοηματικής ανέλαβαν όλοι μαζί οι γονείς των μαθητών, ανάλογα με τις δυνατότητές του ο καθένας.

Τρεις μήνες αργότερα, τα παιδιά έχουν κατακτήσει τα βασικά της νοηματικής και μπορούν πια να μιλήσουν με τον συμμαθητή τους, ο οποίος όπως αναφέρει το metro.co.uk συμμετέχει τώρα κανονικά στο μάθημα και στη σχολική ζωή. «Ανυπομονεί να πάει στο σχολείο» λέει η μητέρα του. «Είναι χαρούμενος και έχει κίνητρο».

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όταν οι άνθρωποι ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλον μπορούν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ