"Είχα αίμα και πόνο στην κένωση - Έκανα επέμβαση με λέιζερ και υπερήχους & βγήκα την ίδια μέρα"

Η αιματηρή κένωση (αίμα από το ορθό) αποτελεί σημαντικό σύμπτωμα που πρέπει να ελέγχεται πάντοτε από τον ιατρό.

Σε νέους ανθρώπους είναι απίθανο να σημαίνει κάτι σοβαρό, ωστόσο εξακολουθεί να απαιτεί ενδελεχή διαγνωστικό έλεγχο. Ο ασθενής θα πρέπει να εξετάζεται από χειρουργό (φυσική εξέταση) και στις περισσότερες περιπτώσεις να ελέγχεται και με κολονοσκόπηση. 

Το αίμα στα κόπρανα είναι πιθανό να αφορά σε αιμορραγία από την περιοχή του πρωκτού και συνήθως από τις αιμορροϊδες. Οι αιμορροϊδες παρουσιάζονται ως επώδυνη διόγκωση κατά την κένωση με πρόσμιξη αίματος. Το αίμα αυτό μπορεί να είναι λίγες σταγόνες στην τουαλέτα ή στο χαρτί έως και αθρόα αιμορραγία. Εάν έχετε αιμορροϊδες και παρουσιάζετε συμπτώματα θα είναι καλό να μιλήσετε με τον χειρουργό Σ.Κ.Χειρίδη για να αποφασίσετε εάν μπορεί να σας βοηθήσει η χειρουργική επέμβαση (διαπρωκτική απαγγείωση αιμορροϊδων). Αίμα μπορεί να εμφανιστεί και λόγω μικρού σκισίματος στον πρωκτικό δακτύλιο που λέγεται ραγάδα δακτυλίου. Η ραγάδα συνοδεύεται από πολύ δυνατό πόνο κατά την κένωση. Η χειρουργική εκτομή με χρήση laser ή RF οδηγεί σε άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα και σταδιακή επούλωση της ραγάδος.

Οι πολύποδες του εντέρου μπορεί να εκδηλώσουν αιμορραγία ενώ η ανεύρεσή τους δεν είναι πάντοτε εύκολη, ιδίως όταν αφορούν στο λεπτό έντερο. Η κακοήθεια του παχέος εντέρου απαντάται στο 4% περίπου του πληθυσμού και η πλειοψηφία αφορά σε ηλικίες πάνω από 45 ετών. Σε πιο μικρές ηλικίες είναι πολύ σπάνια εκτός εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό (πρώτου βαθμού συγγενής σε ηλικία κάτω των 55, ή παραπάνω του ενός συγγενείς κάθε ηλικίας).

Αίμα στην κένωση μπορεί να εμφανιστεί σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδης κόλίτιδα, νόσος Crohn) και συνοδεύεται από βλέννη στα κόπρανα και διάρροιες.  Αλλες σπάνιες φλεγμονές που προκαλούνται από μικρόβια μπορεί να εκδηλωθούν με αίμα στην κένωση, ιδίως σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από κάποια λοίμωξη κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε εξωτική χώρα.

Ορισμένα φάρμακα (πχ ασπιρίνη, λοιπά ισχυρά αντιφλεγμονώδη) που δημιουργούν αιμορραγία στο στομάχι και το ανώτερο πεπτικό μπορεί να ευθύνονται για αίμα στα κόπρανα. Το ίδιο συμβαίνει και στην αιμορραγία πεπτικού έλκους. Στην περίπτωση αυτή τα κόπρανα μπορεί να είναι μαύρα (μέλαινα), αλλά μπορεί να είναι βυσινόχρωμα ή και κόκκινα διότι το αίμα στον εντερικό σωλήνα προωθείται γρήγορα στο παχύ έντερο και στον πρωκτό. Η μέλαινα (μαύρη) κένωση είναι σύμπτωμα που υποδηλώνει σημαντική εσωτερική αιμορραγία και απαιτεί άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Οι αιμορροϊδες αποτελούν τμήμα τις φυσιολογικής ανατομίας του κατώτερου παχέος εντέρου (ορθού) το οποίο διαδραματίζει ρόλο στον μηχανισμό της κένωσης και της εγκράτειας. Σε ορισμένους ασθενείς ο μηχανισμός αυτός αλλοιώνεται από συχνούς μικροτραυματισμούς με αποτέλεσμα οι αιμορροϊδες να προπίπτουν (να βγαίνουν προς τα έξω) ή να αιμορραγούν. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές θεραπείες για τις αιμορροϊδες. Ο Δρ.Σ.Χειρίδης γνωρίζει τις υπάρχουσες τεχνικές (Milligan-Morgan, Rubber Band Ligation, Ligasure or Ultracision Ligation, Laser ablation, THD, HAL κλπ) και επιλέγει την καταλληλότερη επέμβαση ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς. Η συνηθέστερη τεχνική που χρησιμοποιείται είναι η Απολίνωση των Αιμορροϊδων υπό Υπερηχογραφική Καθοδήγηση (Dearterialization) και Πτύχωση του Βλεννογόνου.


Κατά την επέμβαση με υπερήχους, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης τοποθετεί ειδικό πρωκτοσκόπιο που έχει στο άκρο του κεφαλή υπερήχων. Με αυτή μπορεί και ανιχνεύει την ακριβή θέση των αρτηριακών κλάδων οι οποίοι απολινώνονται (ράβονται και σφραγίζονται) σε όποιες από τις κλασσικές θέσεις των αιμορροϊδων (1,3,5,7,9,11) υπάρχει πρόβλημα. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται κάθετη ραφή από μέσα προς τα έξω με σκοπό την πτύχωση του βλεννογόνου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να 'μαζέψουν' οι προπίπτουσες αιμορροϊδες άμεσα με πολύ καλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. 

Η ραγάδα πρωτικού δακτυλίου είναι μία γραμμοειδής πληγή στον πρωκτό που οφείλεται συνήθως σε τραυματισμό της περιοχής από πολύ σκληρά κόπρανα. Προκαλεί πόνο, έντονο σπασμό των μυών της περιοχής ή/και αίμα στις κενώσεις. Ο πόνος χειροτερεύει τη δυσκοιλιότητα και ο ασθενής μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο ισχυρός που δεν αρκούν τα συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης (υπακτικά, υπόθετα, αλοιφές) και απαιτείται χειρουργική αφαίρεση. Η συνηθέστερη τεχνική που χρησιμοποιούμε είναι η Εκτομή Ραγάδος με χρήση RF ή λέιζερ και η Μερική Πλάγια Σφιγκτηροτομή.

Η διαπυηθείσα κύστη κόκκυγος είναι φλεγμονή της περιοχής του κόκκυγα που προκαλεί πόνο και συχνά συνοδεύεται από εκροή υγρού μέσα από μικρές τρύπες στο δέρμα (συρίγγια). Το απόστημα της κύστης κόκκυγος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα με χειρουργική παροχέτευση και εκτομή της κύστεως για να αποφευχθεί η εξάπλωση της φλεγμονής προς το δέρμα (συρίγγια) ή ακόμα χειρότερα προς το κοκκυγικό οστούν.


Κατά την Εκτομή Κύστης Κόκκυγος με Λέιζερ ή RF, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης ελέγχει πρώτα την πορεία του συριγγίου με χρήση ειδικής μελάνης Blue de methylene. Στη συνέχεια πραγματοποιεί ατρακτοειδή τομή γύρω από την κύστη που περιλαμβάνει όλη τη φλεγμαίνουσα περιοχή. Η κύστη αφαιρείται αναίμακτα με χρήση λέιζερ ή RF επί υγιών ιστών. Ο χώρος πλένεται με άφθονο φυσιολογικό ορρό. Επανελέγχεται η αιμόσταση με μονοπολική διαθερμία spray. Σε μερικές περιπτώσεις και εφόσον το επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες πραγματοποιείται ημίκλειστη μέθοδος κατά την οποία καθηλώνονται τα χείλη του τραύματος με πολλαπλές ραφές ώστε να επιταχυνθεί η επούλωση μετά την επέμβαση. Ειδάλλως το τραύμα αφήνεται ανοικτό, τοποθετείται ειδική βαζελινούχος γάζα με αντιβίωση και γίνεται επίδεση με γάζες. 

Το περιεδρικό απόστημα είναι η φλεγμονή της περιοχής γύρω από τον πρωκτό που προκαλεί πόνο και συχνά πυρετό. Το περιεδρικό απόστημα πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα με χειρουργική παροχέτευση για να αποφευχθεί η εξάπλωση της φλεγμονής.
 
Κατά την Διάνοιξη-Παροχέτευση Περιεδρικού Αποστήματος, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης θα πραγματοποιήσει σταυροειδή τομή πάνω από την αποστηματική κοιλότητα για να παροχετεύει το πύον. Θα διανοιχθούν όλοι οι χώροι που έχουν μολυνθεί (αποστημάτια) και θα γίνει έλεγχος αιμόστασης. Ο χώρος πλένεται με οξυζενέ και άφθονο φυσιολογικό ορό. Στο τέλος τοποθετείται ειδική βαζελινούχος γάζα με αντιβίωση και το τραύμα σκεπάζεται με γάζες. 

 
Κατά την επέμβαση ραγάδος, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης τοποθετεί ειδικό πρωκτοσκόπιο για να ελέγξει την περιοχή. Με αυτή μπορεί και ανιχνεύει την ακριβή θέση της ραγάδος και ελέγχει για τυχόν άλλη συνυπάρχουσα παθολογία. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται χειρουργική αφαίρεση της ραγάδος. Ανευρίσκεται ο έσω σφιγκτήρας και διατέμνεται μερικώς ώστε να εξαλειφθεί ο έντονος σπασμός στην περιοχή. Τοποθετείται ειδικός αιμοστατικός σπόγγος και το τραύμα σκεπάζεται με γάζες. 

Η χειρουργικη αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων περιγράφεται από την αρχαιότητα στα εργα του Ιπποκράτη (400πΧ). Το περιεδρικό συρίγγιο είναι παθολογική επικοινωνία του κατώτερου παχέος εντέρου με το δέρμα. Είναι συχνό αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονή της περιοχής γύρω από τον πρωκτό (περιεδρικό απόστημα). Το περιεδρικό συρίγγιο κλείνει δύσκολα και μπορεί εύκολα να υποτροπιάσει. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται σε ασθενείς με νόσο Crohn που παρουσιάζουν συρίγγια.

 
Κατά την Αφαίρεση Περιεδρικού Συριγγίου, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αρχικά θα καθορίσει  την πορεία του συριγγίου τόσο προεγχειρητικά (μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία) όσο και διεγχειρητικά με χρήση ειδικών εργαλείων. Όταν καθοριστούν τα έξω (στο δέρμα) και έσω (στον εντερικό αυλό) στόμια ο χειρουργός ξεκινά να παρασκευάζει το συρίγγιο κυκλοτερώς γύρω από τον αυλό του ώστε να συμπεριληφθεί το ενδοθήλιό του (πλήρης αφαίρεση συριγγίου). Εάν το συρίγγιο είναι επιφανειακό το τραύμα αφήνεται ανοικτό και κλείνει κατά δεύτερο σκοπό μετά από λίγες αλλαγές στο ιατρείο. Εάν είναι βαθύτερο και εμπλέκει τους σφιγκτήρες τότε χρησιμοποιείται ειδική περίδεση με ελαστικό υλικό κατά την οποία το συρίγγιο επουλώνεται αργά χωρίς διαταραχή της ανατομίας των μυών (μέθοδος Seton). Στο τέλος, ελέγχεται η αιμόσταση της περιοχής και το τραύμα σκεπάζεται με γάζες.

Σήμερα, οι πλέον σύγχρονες τεχνικές που περιγράφονται παραπάνω, είναι προσιτές σε όλους. Η επιλογή του χειρουργού είναι υψίστης σημασίας. Δυστυχώς και στη χώρα μας χειρουργικές ομάδες χωρίς εμπειρία στην περιπρωκτική χειρουργική μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή και μόνιμη βλάβη στους ασθενείς (αιμορραγίες, συρίγγια, ακράτεια αερίων ή/και κοπράνων). Για τους ασθενείς με ΕΟΠΥΥ, η έμπερη ομάδα του Δρ.Σ.Κ.Χειρίδη παρέχει ειδικά οικονομικά πακέτα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους ασθενείς να λύσουν το πρόβλημά τους εύκολα και γρήγορα σε αξιόπιστο κέντρο χωρίς προβλήματα. 

Σάββας Κ. Χειρίδης MD,MSc,FACS, Γενικός Χειρουργός
www.savashiridis.com

SCH General Surgery Center, Kolonaki
www.facebook.com/SCHGeneralSurgeryCenter

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ