Το Εθνικό Θέατρο υπέρ του έργου του Σάββα Ξηρού-«Το θέατρο σαν τέχνη δεν έρχεται να ξαναδικάσει»

Στήριξη στην σκηνοθέτιδα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για την επιλογή της να ανεβάσει παράσταση που βασίζεται στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού έδωσε η διοίκηση της Πρώτης Σκηνής. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου:

«-Καμιά ιδέα δεν μπορεί να δικαιολογήσει εγκλήματα εναντίον της ανθρώπινης ζωής- με αυτή τη φράση τελειώνει το κείμενο της παράστασης η «Ισορροπία του Nash» που παρουσιάζεται από 15 έως 31 Ιανουαρίου (8 παραστάσεις) στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Και αυτό είναι το μήνυμα που «παίρνουν μαζί τους» οι θεατές της παράστασης.
Η συγκεκριμένη παράσταση με την ευθύνη της σκηνοθέτιδας Πηγής Δημητρακοπούλου χρησιμοποιεί ως devised theatre αποσπάσματα από τους «Δίκαιους» του Αλμπέρ Καμύ καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού για να καταδείξει την παναθρώπινη ιδέα ότι η βία δεν είναι λύση.
Η δικαιοσύνη δίκασε για πάντα τους εγκληματίες – τρομοκράτες. Το θέατρο σαν τέχνη δεν έρχεται να ξαναδικάσει, αλλά να αναδείξει καίρια ανθρώπινα προβλήματα. Είναι χώρος δημόσιου διαλόγου.
Η Πειραματική Σκηνή ως τόπος έρευνας νέων καλλιτεχνών οφείλει να καταπιάνεται και με επικίνδυνα θέματα ακόμη και αν πατάει στην κόψη του ξυραφιού».

Ας σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αφορά στην παράσταση «Η ισορροπία του Nash» που παρουσιάζεται στην πειραματική σκηνή του Εθνικού στο REX.

Ένα έργο, για το κείμενο του οποίου η Πηγή Δημητρακοπούλου ανέτρεξε στους «Δίκαιους» του Αλμπέρ Καμύ, πρακτικά της δίκης της 17 Νοέμβρη, το βιβλίο του Σάββα Ξηρού "Η μέρα εκείνη", καθώς και λογοτεχνικά, ιστορικά και δημοσιογραφικά κείμενα.

Το γεγονός έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.  

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ